Winnaar Nobelprijs voor de Vrede ICAN te gast tijdens Law Employment Network Event

De Haagse Hogeschool is op 25 mei het kloppend hart van het Law Employment Network Event: een platform waar 250 studenten van meer dan 70 nationaliteiten, 60 alumni, professionals en universiteiten uit alle delen van de wereld samenkomen. Tijdens deze conferentie treden nationale en internationale sprekers voor het voetlicht, onder wie één zeer bijzondere gast: de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN), die in 2017 is onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede.

ICAN
Docent Aurelien Lorange stond acht jaar geleden aan de basis van het Law Employment Network Event (ENE). “Ik wilde een platform bieden aan studenten, juridische organisaties en kennisinstellingen om te netwerken en kennis uit te wisselen. Daarnaast was het mijn doel om de opleiding LAW van De Haagse - met meer dan 1.000 studenten - over het voetlicht te brengen, vooral voor studenten die op het punt staan om af te studeren”, vertelt hij. “Zo brengen we werkgevers uit het juridische vakgebied naar de hogeschool en stellen we hen in staat om met onze studenten en alumni in contact te komen. Op deze manier bieden we onze studenten niet alleen de kans studenten uit andere landen te ontmoeten, maar ook om de mogelijkheden van een stage of carrière bij een vooraanstaande juridische organisatie te verkennen. Hiermee willen we kansen creëren voor getalenteerde rechtenstudenten, maar ook voor studenten die andere studies volgen, zoals European Studies.”

Internationale netwerkconferentie

Dit jaar beleeft het ENE zijn zevende editie. Wat acht jaar geleden begon als een kleinschalig initiatief is uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waaraan door de jaren heen meer dan 220 organisaties en 34 universiteiten uit alle delen van de wereld hebben deelgenomen. Van juridische organisaties, ngo’s en ambassades tot EU-agentschappen en lokale overheden. Lorange: “Dit jaar verwelkomen we zelfs zo’n 40 nieuwe organisaties, onder meer uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Brazilië en de Verenigde Staten. Dit biedt studenten een geweldige mogelijkheid om hun loopbaanmogelijkheden te vergroten. Door samen te komen met professionals en juridische organisaties biedt de conferentie een ingang voor studenten om stage te lopen, werkervaring op te doen tijdens projecten en om na hun afstuderen aan de slag te gaan bij een organisatie.”
Ook moet het ENE een brug slaan tussen de hogeschool, kennisinstellingen en juridische organisaties uit verschillende landen, vertelt Lorange. “Het evenement is een goede aanleiding om te onderzoeken of we nieuwe internationale partners kunnen vinden voor het LAW Program. Zo willen we onze samenwerking met universiteiten en hogescholen in andere delen van de wereld uitbreiden om samen aan nieuwe projecten te werken”, zegt hij. “Daarnaast willen we laten zien hoe de opleiding International & European LAW vorm krijgt. Zo willen we organisaties ervan overtuigen dat onze studenten in staat zijn te werken aan complexe juridische vraagstukken. Tegelijkertijd wil ik studenten ervan bewust maken dat alles mogelijk is als zij hun netwerk verbreden en zij hiervoor zelf een goede uitvalsbasis kunnen creëren.”

Een wereld zonder kernwapens

Tijdens de conferentie passeren verschillende vooraanstaande sprekers de revue. Zo staan lezingen op het programma over ontwikkelingen die het gebied van internationaal recht spelen. Hoogtepunt is het bezoek van een vertegenwoordiger van ICAN: een internationale coalitie van ngo’s in honderd landen die zich inzet voor een wereld zonder kernwapens. “ICAN won vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede voor het baanbrekende werk dat zij heeft verricht bij de totstandkoming van een historisch akkoord bij de Verenigde Naties voor een verbod op kernwapens. Deze overeenkomst werd ondersteund door 122 landen. Het is heel bijzonder dat een ngo erin is geslaagd om zo veel VN-lidstaten dit verdrag te laten ondertekenen”, vertelt Lorange. Ter voorbereiding op het ENE organiseerde ICAN een ontmoeting tussen docent Lorange en de Hibakusha, een Japans woord voor de overlevenden van de atoombom op Hiroshima in 1945. Ook vertelde de ICAN-vertegenwoordiger in Japan over de verstrekkende gevolgen die dit heeft gehad en nog steeds heeft voor de bevolking. “Dat heeft de basis gevormd voor een film die we tijdens de conferentie aan studenten en onze andere gasten laten zien.”

Van nucleaire dreiging naar broederliefde?

Na de film gaat Selma van Oostwaard van de stuurgroep van PAX.nl - één van de lidorganisaties van ICAN - in gesprek met Michail Vagias, hogeschooldocent bij de opleiding LAW. Ook krijgt het publiek gelegenheid om vragen te stellen. “Tijdens dit interview gaat Van Oostwaard onder meer in op de strategie die aan de basis stond van het verdrag en geeft zij haar visie op de vraag waarom Nederland één van de landen was die het verdrag niet heeft ondertekend”, vertelt Lorange. Ook wordt vooruitgekeken naar de toekomst. Zo was de nucleaire dreiging ten tijde van de ondertekening van het verdrag ineens dichtbij door de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea. Niemand kon toen voorzien dat een toenadering tussen Noord- en Zuid-Korea zou plaatsvinden en de regeringsleiders elkaar op de grens van beide landen in de armen zouden sluiten. Bezoekers kunnen ook een bezoek brengen aan de stand van ICAN, op de ‘marktplaats’ waar organisaties zich presenteren. “Na de conferentie gaan we met ICAN onderzoeken of we een leeromgeving kunnen creëren waarin studenten kunnen werken aan projecten en een bijdrage leveren aan onderzoek. Zij kunnen bijvoorbeeld een scriptie schrijven gebaseerd op thema’s die een relatie hebben met ICAN-activiteiten. Zoals het analyseren van verdragen gericht op een verbod van zowel nucleaire als chemische wapens. Of onderzoek naar de rol die ngo’s kunnen spelen bij internationale vredeshandhaving en diplomatie. Allemaal thema’s die relevant zijn voor de studie die zij binnen het LAW Program volgen.”