Met herbruikbare tandenborstel naar finale Student Company

Zeven studenten van Technische Bedrijfskunde zijn door naar de finale van Student Company van het jaar. Hun innovatieve idee: een herbruikbare tandenborstel. Op 11 juni verdedigen ze hun productidee in het Beatrix Theater. Bovendien kunnen ze nog publiekslieveling worden.

finalist-JO-Lobani-2018

“Ons product bestaat uit een aluminium handvat, dat tot tien jaar meegaat, en losse borsteltjes”, vertelt student Bram van Bruggen. “Het handvat kun je personaliseren door er je eigen initialen in te laten graveren. Voor de borstelkopjes willen we een abonnementsdienst opzetten; dat we de klant om de drie maanden een nieuwe borstelkop sturen. Het lijkt een klein product, maar hiermee kan je 90% van het plastic afval dat wordt veroorzaakt door oude tandenborstels, reduceren.”

Schoolopdracht

De eerstejaars van de opleiding Technische Bedrijfskunde volgen het HBO-programma van Jong Ondernemen, dat ook de wedstrijd Student Company van het jaar organiseert. Alle eerstejaars moeten in groepjes een ondernemingsplan maken voor de wedstrijd. Van de 13 groepjes gingen er 10 naar de regiofinale. Bram: “Ons team – Lobani – stond met de tien andere teams op de marktdag op de Pier van Scheveningen ons product te verkopen. Daar werden we derde. We waren een soort outsider en kregen een wild card voor de halve finale.”

Groeipotentie

In die landelijke halve finale vonden ze twaalf andere teams tegenover zich. Bram: “We moesten een opdracht maken over de groeipotentie van ons bedrijf. Waar liggen de kansen en de bedreigingen? Hoe ziet de tandenborstelmarkt eruit? Waar staan we over tien jaar? In welke landen? Wat wordt je strategie? We hadden een coach van de ABN AMRO die met goede tips kwam. Daar hebben we vier uur aan gewerkt, daarna volgde een pitch voor de jury over ons product.”

Aan de bak

De wedstrijd is een behoorlijke uitdaging. Bram: “Je moet vol aan de bak. Zeker in deze weken van de halve finale en de finale. Dat vind ik leuk. De druk, dat je je eigen bedrijf aan het oprichten bent. We zijn veel aan het mailen en bellen. Ontwerp en productie moet je uitbesteden. Je moet samenwerkingen aangaan. Iemand in Zweden maakt nu het ontwerp voor ons. En we hebben een partij gevonden die de haren in de borstel kan zetten.”

Heftige discussies

Wat heeft Bram tot nu toe geleerd? “Communicatie is nooit overbodig. Je moet veel met elkaar overleggen en ervoor zorgen dat de neuzen dezelfde kant opstaan. Je moet zorgen dat alles op tafel komt, dat je een open communicatielijn met elkaar houdt. Er is altijd wel een iemand in zo’n groepje die het hoogste woord voert, maar je moet er ook op letten dat de anderen aan bod komen. Natuurlijk hebben we soms heftige discussies, maar daarna is er weer respect voor elkaar. Soms moet je iets parkeren en dan bespreek je het de volgende dag opnieuw.”

Kansen

Voor Bram en zijn medestudenten is het een verrassing dat ze zover gekomen zijn. “We vinden het een leuk project, maar de studie gaat voor. We hadden niet de ambitie om aan het eind van het jaar een bedrijf op te richten. We wisten wel dat we een goed ondernemingsplan hadden. Nu je bij de vijf besten van Nederland zit, besef je dat er kansen zijn – anderen zagen dat eerder dan wij.  Als je eerste wordt, biedt de ABN AMRO aan om een doorstart te maken. Daar moeten we nog goed over nadenken. Dat is een moeilijke keuze omdat je studie dan op een lager pitje komt te staan.”