Schurft detecteren in een oogopslag

Begin juni meldden veel media dat schurft in studentenhuizen een probleem is. Studenten Huidtherapie van De Haagse Hogeschool hebben een oplossing bedacht om schurft snel te ontdekken: de scabiëscoop. Hiermee kan iemand met een smartphone de huid in voldoende detail bekijken om te ontdekken of je schurft hebt.

schurft

Het blijkt dat schurft steeds vaker bij studenten toeslaat. De scabiëscoop was eigenlijk ontwikkeld voor het snel ontdekken van schurft bij thuis- en daklozen. Maar hij kan ook prima voor studenten worden gebruikt. Schurftbesmetting is vervelend, want het is een hele klus om van de infectie af te komen. Bij een infectie met de ergste variant kunnen er tot wel 1 miljoen mijten in je huid rondkruipen in gangetjes die ze daarin maken. Niet voor niets kan schurft verschrikkelijk jeuken.

Goede diagnose

De scabiëscoop is gekoppeld aan een e-Health app waardoor de gebruikers alle informatie krijgen om snel te beslissen of ze naar de huisarts, de huidtherapeut of andere huidzorgprofessional toe moeten. Hulp van huidzorgprofessionals is na deze eerste diagnose wel noodzakelijk. Schurft lijkt namelijk veel op eczeem, dus het is belangrijk dat er een goede diagnose wordt gesteld. Want als je medicatie gebruikt voor schurft terwijl je eczeem hebt of andersom, dan wordt het probleem juist erger.

Duur

Van schurft afkomen is ook behoorlijk duur. Het minorteam schatte de directe kosten voor medicatie op al gauw zo’n zestig euro als er naast tabletten ook crème gebruikt moest worden. Bij een herhaling van de behandeling lopen de kosten dan al snel heel erg op. Omdat studenten met een beperkt budget dat geld misschien niet meteen kunnen betalen, is er een risico dat de behandeling wordt uitgesteld. Met als gevolg een toegenomen kans om de ziekte te verspreiden. Schurft is namelijk zeer besmettelijk.

Direct onderzoek

Vanwege de actualiteit van het onderwerp heeft de opleiding Huidtherapie besloten om per direct onderzoek te gaan doen naar schurft en manieren om de verspreiding van ziekte tegen te gaan door de inzet van huidzorgtechnologie. En naar de invloed van schurft op de kwaliteit van leven van diegenen die ermee besmet zijn geraakt. Na het openzetten van deze mogelijkheid hebben zich al direct een aantal Huidtherapiestudenten aangemeld.

Dr. Mark Vondenhoff, onderzoekscoördinator van de opleiding Huidtherapie en Principal Investigator bij de onderzoeksgroepen ‘Technologie voor Huidzorg’ en ‘Kwaliteit van leven bij huidpatiënten’ legt uit waarom dit onderzoek zo goed bij De Haagse Hogeschool past: “Scabiës oftewel schurft is internationaal nog steeds een probleem dat nu ook in Nederland weer meer terugkomt. Het is een ziekte die juist kwetsbare groepen treft. Studenten kunnen nu vanuit het oogpunt van wereldburgerschap echt iets teruggeven aan de maatschappij, ook over de grenzen heen.”

Taboe doorbreken

Voor studenten van het minorteam was de maatschappelijke relevantie ook de reden waarom ze zoveel energie van het onderwerp kregen. Ilona Stuivenberg, derdejaars student huidtherapie: “Scabiës is nog steeds iets wat voorkomt bij de bevolking en waar een stigma op rust. Schurft wordt vaak ten onrechte geassocieerd met mensen die vies zijn. Daardoor schaamt iemand zich vaak om hulp te zoeken. Maar met technologie kun je het taboe doorbreken.”

Scabiëscoop wint GGD innovatie battle

Het idee voor de Scabiëscoop bedachten de studenten Huidtherapie voor de GGD innovatie Battle 2018. Met dit idee wonnen ze. Op 21 juni mogen ze een presentatie geven aan de directeuren van de GGD-en in de regio. Het team deed mee vanuit de minor ‘Kwaliteit van leven bij huidpatiënten’ van de opleiding Huidtherapie.