HBO-ICT studenten helpen Leger des Heils met AVG

Nederland was de afgelopen weken in de ban van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Voor het Leger des Heils betekent dit dat ze de komende tijd al hun bestanden moeten opschonen. In opdracht van het Leger ontwikkelden eerstejaars studenten HBO-ICT (differentiatie Software Engineering) een speciale applicatie die het opschonen vereenvoudigt.

HBO ICT studenten

Onderverdeeld in verschillende groepjes kregen de studenten opdracht een programma te ontwerpen dat de databestanden van het Leger checkt op inconsistentie en integriteit. Het beste voorstel werd op 11 juni gekozen voor gebruik door het Leger des Heils. Voor de studenten was niet alleen het ontwerpen van de applicatie spannend, maar ook het werken voor een echte opdrachtgever.

Veranderende wensen

Zeven weken lang hadden de studenten iedere ochtend via skype overleg met de opdrachtgever. Iedere vrijdagmiddag was er een skype-review met de opdrachtgever waarin de groepjes feedback kregen op de opgeleverde producten en de voortgang. Voor de studenten leverde het project behoorlijk uitdagingen op zoals goed communiceren – niet alleen binnen de groep maar ook met de opdrachtgever. En ze werden geconfronteerd met veranderende wensen bij de opdrachtgever.

Spannend

Toch waren de studenten enthousiast. “Leuker dan een normale schoolopdracht”, zeggen de studenten van groep 1C. “Een erg leuke introductie voor het bedrijfsleven, je krijgt een goed idee van wat na je studie kunt verwachten”, aldus groep 3F. En: “Spannend, want wat je maakt wordt in de werkelijkheid ook gebruikt”, vindt groep 5D.

Goed nagedacht

De winnende applicatie kwam van groep 2A. “Gezien de projectvaardigheden, de kwaliteit van het ontwerp en de juistheid van de resultaten is dit de meest waardevolle applicatie voor ons”, aldus het Leger des Heils. “Tijdens de ontwerpfase hebben deze studenten goed nagedacht over de juiste implementatie van de verschillende onderdelen.”

Waardevol inzicht

Wat kan het Leger des Heils nu met deze applicatie? Manager ict-architectuur Writsaert van den Born: “Bij het onderhouden van systemen gaat nog wel eens iets fout. Daarmee kunnen rechten blijven bestaan die eigenlijk verwijderd hadden moeten worden. Een voorbeeld hiervan is een werknemer die uit dienst is, maar nog steeds bij bepaalde informatie kan. Deze applicatie haalt deze afwijkingen naar boven. Hiermee krijgen we een waardevol inzicht in anders bewerkelijke en tijdrovende handmatige controles en kunnen afwijkingen actief worden opgelost.”