Sportkunde studenten promoten Uniek Sporten App

Voor sporters met een handicap is het nog niet zo makkelijk om in de eigen gemeente geschikt aanbod te vinden. De uniek sporten-app biedt uitkomst. Maar hoe zorg je ervoor dat de doelgroep weet heeft van de app? Daar zorgden studenten Sportkunde voor.

Marvin

De uniek sporten app helpt gehandicapte sporters met het vinden van geschikt sportaanbod bij hen in de buurt. Dat is al fijn, maar de app helpt gehandicapte sporters ook op weg bij subsidieregelingen, helpt bij het vinden van een sportmaatje en bij het vinden van geschikte sporthulpmiddelen. Daarnaast kunnen gehandicapte sporters via de app in contact treden met een consulent aangepast sporten die hen bij vragen verder helpt. Alle reden om de app die dit voorjaar In de regio Midden-Holland en Holland Rijnland live ging, ruim aandacht te geven.

Aandacht

Marvin Straver, consulent van Team Sport Service Zuid-Holland en oud-student Sportkunde, is in Zuid-Holland verantwoordelijk voor het vullen en up-to-date houden van de app en zorgt ervoor dat gemeenten meedoen. Hij zocht naar manieren om de app bij gehandicapte sporters, maar ook bij een aantal Zuid-Hollandse gemeenten en sportorganisaties, onder de aandacht te brengen. Een telefoontje van Stagecoördinator Sportkunde Tom Roovers over stages, liep uit op een gesprek over de nieuwe app en de mogelijkheid om studenten daarvoor in te zetten.

Realistische opdracht

In april en mei gingen honderd eerstejaars daar in negentien gemeenten mee aan de slag. “Voor de studenten was het goed dat ze een realistische opdracht met een echte opdrachtgever hadden”, vertelt Marvin. “En ze kwamen in contact met gemeenten.” Om de studenten meer gevoel te laten krijgen met gehandicaptensport verzorgde Team Sport Service Zuid-Holland clinics zitvolleybal en rolstoelbasketbal en oefenden de studenten op een parcours met een rolstoel.

Kampioenendag

De studenten gingen enthousiast aan het werk en dat leverde mooie resultaten op. Marvin: “In de Krimpenerwaard heb ik op de lokale TV en radio kunnen vertellen over de app. In Zuidplas organiseerden de studenten een challenge om geblinddoekt met een bal te schieten, om daarvoor deelnemers te zoeken, gingen ze alle sportverenigingen af waar ze natuurlijk ook het verhaal van de app vertelden. En in Katwijk hadden studenten een stand bij de Dirk Kuyt Foundation Kampioenendag.”

Winst

Marvin kijkt terug op een geslaagde samenwerking: “In mijn eentje had ik dit niet voor elkaar gekregen en ik hoop dat we meer van dit soort projecten met De Haagse Hogeschool te doen.” Hij is blij met de publiciteit die de studenten hebben weten te genereren, maar dat is niet het enige winstpunt. “Ik vond het ook mooi om te zien dat studenten die weinig met gehandicaptensport hadden, gedurende het project daar steeds enthousiaster over werden.”