Prijzen voor praktijkgericht onderzoek

Op 1 november reikte De Haagse Hogeschool prijzen uit voor de beste afstudeerscriptie, het beste docententeam en het beste onderzoek. De Haagse wethouder Onderwijs Saskia Bruines, was jurylid van laatstgenoemde prijs. “De onderzoeken gingen allemaal over dingen die raakten aan actuele punten in de samenleving. Het is allemaal heel erg bruikbaar.”

Prijzenparade “Bij mijn afstuderen kreeg ik van mijn moeder een kristallen piramide met daarin mijn naam en de titel 'drs.' gegraveerd”, vertelt Jaswina Bihari-Elahi, die de Pim Breebaart prijs voor beste onderzoek aan onze hogeschool ontving. Ze vertelt over deze dierbare herinnering omdat ze het mooi vindt een prijs te krijgen, maar het nog mooier is een prijs te krijgen van iemand waar je bewondering voor hebt.

Praktijk dienen

“Het doet me veel dat onze oud-voorzitter van het bestuur Pim Breebaart in de jury zat. Ik heb hem hoog zitten vanwege zijn visie op onderwijs en onderzoek. Hogescholen moeten geen universiteitje gaan spelen, ons onderzoek moet de praktijk dienen.” En juist vanwege die binding met de praktijk kreeg Jaswina de prijs. Jurylid en wethouder Saskia Bruines: “Jaswina slaagt erin op een structurele manier onderwijs en praktijk te betrekken bij zeer relevant onderzoek.”

Jeugdwerkloosheid

Jaswina maakt deel uit van het innolab Laak Vitaal. Daar richtte ze zich op het terugdringen van jeugdwerkloosheid. Ze onderzocht wat werkende jongeren uit de wijk succesvol maakt en baseerde haar pilot daarop. 95 procent van deelnemers is succesvol naar de arbeidsmarkt geleid. Op basis van het onderzoek ontwikkelde Jaswina een toolkit voor loopbaanprofessionals en sociale professionals.

Ploeteren

Jaswina is blij met de prijs. “Het is soms ploeteren voor Laak Vitaal, we hebben weleens gedacht:  we trekken de stekker eruit, want we hebben geen financiering meer. Dan is zo'n prijs een mooie erkenning voor wat je doet. Maar het mooiste van deze avond was dat mijn kinderen erbij waren en konden zien dat mama de prijs kreeg.”

Zonne-energie opslaan

Voor studenten was er ook een prijs. Sven Korpershoek van de opleiding Climate and Management (nu Ruimtelijke Ontwikkeling) kreeg € 1500 voor zijn afstudeeronderzoek. Daarin ontwikkelde hij een model naar de haalbaarheid van accusystemen waarin de overtollig opgewekte zonne-energie opgeslagen kan worden. Het model stelt adviseurs in staat een doorwrocht oordeel te geven over het aanschaffen en plaatsen van deze systemen in school- en kantoorgebouwen.

Sprakeloos

“De avond voorafgaand aan de uitreiking was ik niet zenuwachtig”, vertelt Sven. “Ik dacht: ik zie wel wat het gaat worden. Als ik niet gewonnen had, was het toch leuk geweest, want je scriptie behoort toch tot een van de beste die er op de hogeschool is geschreven. Vlak voor de bekendmaking voelde ik de spanning toenemen. Toen ik hoorde dat ik het werd, was ik sprakeloos. Ik heb het voorlezen van het juryrapport deels gemist want ik dacht: wat gebeurt er nou allemaal!”

Krentenbrood

Dat Sven de prijs kreeg, is niet helemaal toevallig. Hij karakteriseert zichzelf als goed in onderzoek, oog voor detail hebbend en analytisch sterk. “Maar ik heb er wel hard voor moeten werken. Ik ben een beetje perfectionistisch; een valkuil was dat ik heel veel mee wilde nemen waardoor ik tijd te kort kwam.” De jury roemt ook zijn schrijfkwaliteiten: “Alles is neergeslagen in een scriptie ter dikte van een met de voeten gekneed krentenbrood, die ook nog eens goed leesbaar en zelfs boeiend is.”

Stappenplan

Inmiddels werkt Sven parttime bij Merosch, het bedrijf waar hij afstudeerde, daarnaast doet hij een premaster omdat hij Energiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht wil studeren. Heeft hij nog een tip voor studenten die moeten afstuderen? “Zorg dat je in het begin heel goed hebt afgebakend wat je wil doen. Zorg dat je een goed stappenplan hebt, dan hoef je het alleen nog maar in te vullen. Neem desnoods twee weken langer de tijd om uit te vinden wat je gaat doen en hoe.”