Met een tuktuk levens redden

Drie studenten van De Haagse Hogeschool, Victoria Martynova, Jamie Boon en Edwin de Wit, mochten tijdens de Central Innovation District (CID) conferentie hun TukAid-prototype presenteren. De drie studenten ontwikkelden een ombouwpakket om van een tuktuk een ‘Tuktuk Ambulance’ te maken. Het prototype werd gesponsord door het CID. Met de ombouwpakketten willen de drie studenten een bijdrage leveren aan betere en snellere noodzorg op plekken waar dit niet altijd vanzelfsprekend of mogelijk is.

tuktuk

Studenten presenteren prototype

Victoria, Jamie en Edwin studeren Industrial Design Engineering aan De Haagse Hogeschool, een opleiding waar je leert om out-of-the-box te denken bij het vinden van slimme oplossingen voor de uitdagingen van de toekomst. Zij bedachten naar aanleiding van een vraag van Artsen zonder Grenzen een ombouwpakket waarmee een tuktuk kan worden omgebouwd tot hulpvoertuig, een soort ambulance.

Ambulances zoals wij die kennen zijn niet alleen vrij kostbaar, ze zijn ook niet overal even makkelijk in te zetten. De drie studenten hebben onder de naam TukAid het ombouwpakket ontwikkeld waarmee een tuktuk wordt voorzien van medische en technische apparatuur en van een op maat gemaakte stretcher die relatief eenvoudig lokaal kan worden geproduceerd. Het hulpvoertuig dat op die manier ontstaat, kan vervolgens worden ingezet in bijvoorbeeld dichtbevolkte vluchtelingkampen of in rampgebieden waar een reguliere ambulance niet uit de voeten zou kunnen maar waar snelle acties cruciaal zijn.

Nu het prototype gereed is om getest te worden, wordt in de komende maanden een businessplan opgesteld en worden investeerders gezocht. Na het testen en fine tunen van het prototype zal in 2019 een pilot plaatsvinden in Nigeria om te laten zien dat het niet alleen werkt, maar ook voldoet aan de bestaande behoefte.

Jamie Boon en Edwin de Wit hebben onlangs deelgenomen aan de internationale jongerenconferentie One Young World in Den Haag. Op de laatste dag van deze grote conferentie voor internationale wereldverbeteraars ontving de TukAid ‘The Resolution Project Award’ voor het beste sociaal maatschappelijk project met grote impact.

Voor wie meer over het project wil weten: www.tukaid.com

Over het CID en de CID conferentie

Op 29 november wordt tijdens de Central Innovation District conferentie de CID Ontwikkelagenda gepresenteerd. De conferentie maakt onderdeel uit van een breder traject waarin wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling van dit gebied tot het economisch hart van Den Haag.

Den Haag is de stad van vrede en recht en veiligheid. Veel organisaties in de stad en in het CID werken dagelijks aan een betere wereld. Op verschillende schalen en manieren en soms met directe impact ergens in de wereld. Net als bij TukAid, staat aan de basis van ieder initiatief een idee, een ambitie en idealistische mensen. De sponsoring van het prototype van de TukTuk ambulance past dan ook perfect binnen de doelstellingen van het CID.