Studenten De Haagse Hogeschool presenteren prototype schaatshulpmiddel voor kinderen met beperking

Om ervoor te zorgen dat ook kinderen met een ernstige beperking kunnen schaatsen, hebben studenten Mens en Techniek | Bewegingstechnologie (MTBT) en de faculteit Technologie, Innovatie & Samenleving (TIS) | Industrieel Product Ontwerpen (IPO) van De Haagse Hogeschool een nieuw schaatshulpmiddel ontworpen. Het prototype is eerder gepresenteerd tijdens de opening van de tentoonstelling Beweegredenen in Pulchri Studio. Deze tentoonstelling is in het leven geroepen om de ontwikkeling van het hulpmiddel te stimuleren en de introductie van twintig schaatstoestellen bij het Sporttainment Center De Uithof in Den Haag te financieren. De tentoonstelling - die ook tijdens de kerstvakantie haar deuren opent - wordt op zondag 6 januari om 15 uur afgesloten met een benefietveiling waarbij bezoekers kunnen bieden op kunstwerken.

schaatshulpmiddel

Dankzij nieuwe schaatstoestel kunnen straks ook kinderen met beperking van ijspret genieten

Het project is een initiatief van Stichting Haagse Sportstimulering voor Gehandicapten (HSG). Zij kondigde vorig jaar aan in samenwerking met studenten van De Haagse te werken aan een schaatshulpmiddel, waarmee ernstig gehandicapte kinderen kunnen schaatsen. Het prototype is een fantastisch resultaat van de samenwerking binnen De Haagse Hogeschool. Zonder de ongelofelijke betrokkenheid en vooral inzet van alle eerstejaars studenten van MTBT, de 4e jaars studenten van MTBT: Anne van Dinteren en Vera Diepenhorst en 4e jaars studenten van IPO: Tom Honders, Matthijs Kok, Iris Gerritsen, Mark van Amsterdam en Wies Soethoudt was dit allemaal niet mogelijk geweest.

Kunstenaars hebben schilderijen aan de stichting geschonken, zodat deze in Pulchri Studio geveild kunnen worden en de schaatstoestellen met de opbrengst hiervan kunnen worden betaald. De initiatiefnemers verwachten dat de fabricage, assemblage en verzending van de schaatshulpmiddelen ongeveer 2.000 euro per stuk gaat kosten. Op dit moment werkt een nieuwe projectgroep van IPO-studenten aan het voorbereiden en realiseren van de productie van twintig exemplaren van het schaatshulpmiddel voor eind januari 2018. De veiling zal plaatsvinden onder leiding van Peter Meefout van het veilinghuis Venduehuis der Notarissen.