Energie voor facility managers

Chantal Spruit is er trots op. Haar bachelorscriptie ‘Facility manager, hier krijg je energie van!’ is door Facility Management Nederland bekroond met de FMN Student Award 2018. Een hele eer. Sindsdien krijgt zij op LinkedIn opmerkelijk meer connectie-aanvragen.

Chantal Spruit

Je wint niet zomaar de FMN Student Award. Dan moet je scriptie impact hebben op het facilitaire vakgebied en zelfs op de maatschappij. Grote woorden. Maar eerlijk is eerlijk, Chantal Spruit heeft op beide fronten iets heel moois neergezet. Naar het oordeel van de jury helpt zij de facility manager om meer inzicht te krijgen in hoe die kan sturen op het energiegebruik in een bedrijfsgebouw. Dat heeft ook een maatschappelijke impact. Chantal: “De gebouwde omgeving is in Nederland verantwoordelijk voor 30 tot 40 procent van de CO2-uitstoot. Als wij ervoor zorgen dat gebouwen duurzamer worden, leidt dit ongetwijfeld tot CO2-reductie. En dat is goed voor onze maatschappij.”

Bruikbaar

In haar scriptie beschrijft Chantal een manier waarop facility managers kunnen sturen op het energieverbruik. “De gebouwde omgeving heeft een energielabel. Dat is verplicht, maar alleen bij de verkoop, verhuur of oplevering van een bedrijfspand. Heel beperkt functioneel dus. Het gebruikerslabel dat ik heb ontwikkeld en dat ik in mijn scriptie beschrijf, geeft de facility manager tijdens de hele exploitatiefase van het gebouw de mogelijkheid om te sturen op energiebesparing en CO2-reductie. Het gebruikerslabel vereist weinig technische kennis. De facility manager kan er zo mee aan de slag gaan.”

Begeleiding

“Aanvankelijk wist ik niet waar ik mijn bachelorscriptie over moest schrijven. Ja, over duurzaamheid en gebouwen. Maar ik wilde daarbij niet gekoppeld zijn aan één bedrijf dat mij op zijn eigen belangen wilde sturen.” Over de begeleiding van De Haagse is zij tevreden. “Ik ben als student begeleid door mijn docent Hans Nieuwenhoven. Daarnaast paste mijn scriptie helemaal in de onderzoeksscope van het Lectoraat Energy in Transition dat kennis ontwikkelt over de verduurzaming van de energieketen in de gebouwde omgeving. Vanuit het lectoraat ben ik begeleid door Frans Joosstens. Beiden gingen zij altijd uit van mijn interesses als student.”

Zweden

Een scriptie schrijven is spannend. Stressvol. “Daarom raad ik mijn medestudenten aan om een scriptie te schrijven over iets dat ze echt leuk vinden. Dat houdt je gemotiveerd, óók als het even wat minder gaat.” Chantal heeft zich weinig rust gegund. Na haar bachelor is zij direct doorgegaan met een master over duurzaamheid aan het Blekinge Institute of Technology in Karlskrona, Zweden. “Duurzaamheid behoort tot de mindset van alle Zweden.” Zij wil rond de zomer haar master afsluiten met een scriptie waarin zij op stedelijk niveau de duurzaamheidsinteractie beschrijft tussen verschillende gebouwen. “En daarna ga ik heel lang vakantie houden …!”

Transitie

Na die lange vakantie zoekt zij niet primair een baan als facility manager in een bedrijf. “In mijn toekomstige werk wil ik facility managers meer bewust maken van hun rol in de transitie naar een duurzame maatschappij. Ik geloof dat zij een groot verschil kunnen maken.”