Extra kamers voor internationale studenten

Maanden achtereen in je auto slapen, couchsurfen bij vrienden of dan toch maar dat dure hotel boeken. Wegens de huisvestingsproblemen in Den Haag slapen studenten overal en nergens. Vooral internationale studenten kunnen nauwelijks een kamer vinden. De Duitse Maren Flunkert (22) deelt haar ervaringen van haar “waanzinnig lange en vermoeiende zoektocht”.

Maren Flunkert

Toen de afstudeerstage van European Studies-studente Maren naderde, begon de tijd te dringen. Al sinds de zomer sliep ze in haar auto, omdat ze geen woonruimte kon vinden. “Gelukkig had ik een full-sized matras achterin, maar het begon inmiddels koud te worden. Ik zou stage gaan lopen, maar ik had niet eens een vaste verblijfplaats. Geen echt bed, geen warme douche en geen plek voor mezelf. Toen het té koud werd, kon ik bij verschillende vrienden logeren. Maar wat als ik niemand had gekend?”

Woningtekort

Het verhaal van Maren is tekenend voor de woningschaarste anno nu. Niet alleen Den Haag, maar veel Nederlandse studentensteden kampen met een enorm woningtekort. Daarentegen blijft het aantal internationale studenten stijgen, waardoor de vraag naar kamers veel groter is dan het aanbod. “En omdat internationale studenten maar zo kort blijven, accepteren weinig verhuurders ons”, vult Maren aan. “We maken alleen kans als we een hoge huurprijs betalen, maar zelfs dan is die kans piepklein.”

Extra kamers

In deze tijd van extreme woningnood kunnen internationale studenten alle hulp gebruiken. Daarom stelt het International Office van De Haagse Hogeschool vanaf augustus 2019 zo’n 150 extra kamers beschikbaar. Hiermee wordt het aantal kamers dat specifiek voor internationale studenten bedoeld is, vergroot tot zo’n 650 kamers. Dat is niet genoeg, maar het helpt absoluut, denkt Maren. “Het is belangrijk dat de hogeschool ziet dat de woningmarkt is verslechterd. Het is dit jaar veel erger dan 2015, toen ik ook een tijdje in Nederland studeerde. En het onderwijs aan De Haagse Hogeschool moet natuurlijk wel voor iedereen toegankelijk blijven.”

Goede voorlichting

Geen huis hebben, dat doet iets met je. “Soms lijkt het alsof iedereen een huis kan vinden, behalve jij. Dat voelt als falen,’ legt Maren uit. ‘Het isoleert je, je studieprestaties lopen gevaar en uit wanhoop ga je akkoord met rotsituaties.’ Huisjesmelkers, opzettelijke intimidatie, te veel studenten op een te kleine kamer. Maren kent genoeg schrijnende verhalen. ‘Daarom is goede voorlichting heel belangrijk. Je moet weten wat je te wachten staat als je in Nederland komt studeren. En weten dat je niet de enige bent.”

Inside informatie

Naast goede voorlichting pleit Maren voor een netwerk voor noodgevallen, waar studenten met en zonder woning met elkaar in contact kunnen komen. “Studenten kunnen elkaar helpen. Aan een tijdelijke slaapplek op de bank, maar ook met inside informatie. Daar zou ik heel blij mee zijn geweest. Wanneer kan ik me het best inschrijven bij DUWO? Wat zijn normale huurprijzen? Op welke websites staat nuttige informatie? Ik had graag meer advies gekregen. Nu was ik op mezelf en mijn vrienden aangewezen.”

We Hear You

De Haagse Hogeschool probeert te luisteren naar Maren en andere internationale studenten. Naast de extra kamers bemiddelt de International Office ook tussen studenten en verhuurders, zoals DUWO. Een goed begin, vindt Maren. “De nieuwe eerstejaars hebben echt alle hulp nodig. Uiteindelijk heb ik via de Facebookgroep van European Studies een superfijn appartement in Scheveningen gevonden. Maar dat echt was puur toeval en heel veel mazzel. Er komen nog vele anderen die dezelfde vermoeiende zoektocht als ik gaan afleggen. Laten we ze helpen!”