Studenten even consultants voor de overheid

Van september tot en met november leek het alsof ze student af waren. Deden ze het werk van junior-consultants voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Leverden ze via deze overheidsorganisatie een stevig adviesrapport aan bedrijven die geïnteresseerd waren in een handelsdelegatie naar Colombia.

foto bij IB bericht NL consultants voor de overheid

Inmiddels zijn de studenten die aan de minor ‘Business in Latin America’ meededen, weer overgegaan tot de hogeschoolse orde van de dag. Maar niet nadat de faculteitsdirecteur met hen had genoten van een taart met opschrift: ‘Proud of you’.

Handelsmissie

De minor, georganiseerd door de opleiding International Business, trekt veel internationale studenten. De Duitse Vivien Jana Voigt en de Nederlandse Vincent Valstar, beiden derdejaarsstudenten International Business aan De Haagse, deden ook mee. Verrassend aan deze minor was dat de deelnemers werd gevraagd om het adviesrapport te schrijven voor de handelsmissie naar Colombia.

Voorwerk voor bedrijven

Van 25 tot 29 november bezocht deze handelsmissie het Zuid-Amerikaanse land onder leiding van premier Mark Rutte. Voor de 110 bedrijven die meegingen, hebben Vivien, Vincent en de andere minorstudenten veel voorwerk gedaan. Ze bogen zich in zes groepen over drie sectoren: Water &  Logistiek, Life Science & Health en Agribusiness & Tuinbouw. Vincent deed met zijn groep onderzoek naar de gezondheidszorg in Colombia. Vivien was bezig met watermanagement en logistiek. Vivien: “Uit ons eindrapport moest blijken wat er per sector speelt in Colombia.”

Uitdaging

Studenten van de Universidad de La Sabana in Colombia deden gelijktijdig veldonderzoek ter plekke. Op basis van hun resultaten deden de studenten van De Haagse hun deskonderzoek op afstand. Die opzet leverde zowel kansen als problemen op. Vincent: “De studenten daar zitten veel dichter op de Colombiaanse werkelijkheid dan wij. Maar de kwaliteit van hun onderzoek was anders dan de RVO van ons verwachtte.” Ook andere problemen moesten worden getackeld. Vivien: “Exchange studenten uit Zuid-Amerika hebben blijkbaar een heel andere opvatting van adviesrapporten schrijven dan wij. De uitdaging was om zo snel mogelijk op dezelfde lijn te komen.”

Extra gemotiveerd

Vivien: “Als je een verslag schrijft, weet je dat je docent het leest en beoordeelt. Nu zou ons rapport worden gelezen door veel bedrijven. Voor het eerst moesten we ons verplaatsen in de belangen van de geïnteresseerde bedrijven.” Vincent voelde zich daardoor meer verantwoordelijk. “De bedrijven gaan ervan uit dat ons rapport van A tot Z klopt.” Vivien: “Door de hoge verwachtingen werden we extra gemotiveerd om een steengoed rapport aan te leveren.”

Verschillende perspectieven

In dit project heeft Vincent zijn interculturele vaardigheden goed kunnen oefenen. Vivien heeft vooral haar timemanagement verbeterd. Vincent: “We leren bij International Business een product te bekijken vanuit verschillende perspectieven. Dat heb ik in dit project ook gedaan. Verder heb ik gaandeweg steeds meer een coachende rol gekregen in mijn groep.” Vivien kon alles wat zij geleerd had over businesscommunicatie kwijt in dit project. “Ook alle aspecten van marktonderzoek.” Zij had de taak om de deelrapporten per sector samen te voegen tot een eindrapport, waarvoor zij de complimenten kreeg van de faculteitsmanager. “Ja, dat voelde wel goed.”

Mooie samenloop

Zowel Vivien als Vincent gaat in januari als exchange student naar Colombia. Vivien: “Ik heb de minor ‘Business in Latijns-Amerika’ gekozen, omdat ik wist dat ik een half jaar in Colombia wilde gaan studeren. Dat we binnen deze minor het adviesrapport moesten schrijven voor de handelsmissie onder leiding van de Nederlandse premier, was voor mij dus wel een heel mooie samenloop van omstandigheden.”