Carrière maken in de financiële wereld: kan jij ook

Eind 2002 kwam Negin van Petersen - Mashal naar Nederland. Geboren en getogen in Afghanistan, gevlucht voor de oorlog, was ze vastbesloten om haar leven in Nederland op te bouwen. “Studeren wilde ik. Voor mezelf en mijn drie kinderen zorgen. Ik heb altijd een liefde voor cijfers gehad en begon na een Nederlands taaltraject aan mijn studie Bedrijfseconomie (het huidige Finance & Control) aan De Haagse.”

Negin van Petersen – Mashal over carriere in de financiele wereld

Door Finance & Control op eigen benen

Zodra Negin de Nederlandse taal een beetje sprak, bezocht ze open dagen. Haar keuze viel op Accountancy, waarvan op De Haagse het eerste jaar samenvalt met Finance & Control. “Al gauw ontdekte ik dat Finance & Control nog beter bij me paste”, vertelt Negin. “Je kijkt meer naar de toekomst en houd je bezig met het verbeteren van processen binnen organisaties. Ik vond dat toekomstgerichte aan Bedrijfseconomie juist boeiend. Geen seconde heb ik spijt gehad van mijn keuze.”

Droom wordt werkelijkheid

“Mijn belangrijkste drijfveer was: ik wil studeren, mijzelf ontwikkelen en op mijn eigen benen kunnen staan. In Nederland kreeg ik die kans, iets wat ik in Afghanistan nooit had kunnen doen. Vanuit dat gevoel ben ik begonnen met de studie en heb altijd het gevoel gehad dat ik het kon halen. Makkelijk was het niet. Door mijn taalachterstand waren de eerste twee jaren echt pittig. Ik begon kranten te lezen, luisterde veel naar de radio en was na vier jaar ontzettend trots op mijn diploma. Het was een droom die uitkwam.”

De Belastingdienst

In eerste instantie leek het bedrijfsleven Negin wel wat, maar tijdens stages en projecten tijdens haar opleiding ontdekte ze dat die kant niet goed bij haar past. “Ik vind het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de maatschappij en te helpen met het verbeteren daarvan. Na mijn studie kreeg ik de kans om te solliciteren bij de Belastingdienst. Ik verdiepte me in de organisatie en was direct enthousiast, in tegenstelling tot mijn vrienden of studiegenoten”, lacht Negin. “Door de Belastingdienst is Nederland waar het nu is. Wegen, onderwijs, politie, zorg, defensie: alles wordt vanuit belastinggeld betaald. Overigens denken veel mensen dat de Belastingdienst een stoffige organisatie is. Dat is écht niet zo, de sfeer is goed, de werkplekken zijn modern en je hebt fijne collega’s die je steunen. Daarbij is de organisatie sterk aan het veranderen en daardoor is ook veel ruimte voor je eigen ontwikkeling en groei.”

Impact op de wereld

“Na verschillende werkzaamheden bij de Belastingdienst kreeg ik meer en meer de kans om collega’s te begeleiden, ben ik vergaderingen gaan voorzitten en coördineerde ik grotere projecten, waaronder een landelijk project. Sinds oktober 2018 ben ik leidinggevende van een team van twintig mensen die bezwaarschriften behandelen. Ook geef ik leiding aan het secretaresseteam van onze afdeling. Het is fantastisch: ik leer van mijn medewerkers, zij van mij en we proberen altijd in oplossingen te denken. Ik vind het leuk om mensen in hun kracht te zetten en beter laten worden in hun werk. Daar krijg ik energie van.
We hebben gewoon heel bijzonder werk. Als Nederlandse burger draagt iedereen zijn steentje bij aan de maatschappij. Wij proberen te zorgen dat dat zo rechtvaardig mogelijk gebeurt en we hebben direct impact op de levens van burgers. Daarom werk ik met hart en ziel voor De Belastingdienst. Op dit moment is er veel vraag naar nieuwe mensen, waaronder mensen met een bedrijfseconomische achtergrond. Met Finance & Control kun je dus alle kanten op.”

Lees meer over de opleiding Finance & Control