Registeraccountant worden bij BDO: kan jij ook

“Mijn vader ging elke zondagochtend de afschriften na. Zo hield hij onze persoonlijke administratie op orde. Als kleine jongen keek ik met hem mee en nog steeds kijk ik naar hem op. Wat hij deed, dat wilde ik ook. Werken als accountant. Hij vertelde er vaak over, bracht collega’s mee naar huis en maakte me nieuwsgierig. Het is gelukt: met veel plezier werk ik bij BDO, een van de grootste accountantskantoren van Nederland", vertelt Roy van Hagen enthousiast.

Roy van Hagen over accountancy

Vertel, hoe is het om bij een groot accountantskantoor te werken?

“Elke dag sta ik enthousiast op. Vaak ben ik niet eens op kantoor te vinden, maar bij klanten. Die afwisseling maakt mijn werk zo leuk: ieder bedrijf is anders, de collega’s zijn anders, de problemen zijn anders, de wet- en regelgeving is anders.
Ik bedien voornamelijk financiële dienstverleners en klanten die actief zijn in de vastgoed- en non-profitsector. Zo doe ik ervaring op in verschillende branches en blijf ik leren. Misschien denken sommige mensen dat het accountantsberoep saai is en je in pak moet. Ja, je draagt een pak, maar saai is het geen seconde!”

Wat doet een accountant eigenlijk?

“Er zijn twee soorten: registeraccountants (RA’s) en accountant-administratieconsulenten (AA’s). RA-accountants controleren jaarrekeningen van bedrijven. AA-accountants stellen die jaarrekeningen samen, of treden op als adviseur. Zelf ben ik werkzaam op de controlepraktijk (RA).
Als we bij klanten zijn, houden we interviews met medewerkers, managers en de directie. Zo brengen we de processen en financiën van bedrijven in kaart en de risico’s die daarbij horen. Uiteindelijk is het de belangrijkste taak van een registeraccountant dat we een controleverklaring afgeven bij de jaarrekening van onze klanten.”

Wat heeft een organisatie aan die controleverklaring?

“Organisaties maken ieder jaar een jaarrekening. Daarin leggen ze verantwoording af over hun financiële prestaties. Ze laten zien: dit is onze balans, dit is onze winst- en verliesrekening en onze cijfers lichten we toe. Met een controleverklaring van een accountant kan een onderneming aantonen dat die informatie in de jaarrekening betrouwbaar, juist en volledig is. En een getrouw beeld geeft van de werkelijkheid.
Daarnaast denk ik dat wij als accountants van toegevoegde waarde zijn voor bedrijven en de mensen die er werken, omdat wij met een frisse blik kijken naar de bedrijfsprocessen. Organisaties hebben of nemen daar vaak zelf geen tijd voor. Terwijl het zo veel kan opleveren.”

Heb je genoten van je studietijd?

“Jazeker! Ik begon in 2010 aan De Haagse Hogeschool met de ik-haal-eruit-wat-erin-zit-instelling. Dat was best pittig. Achteraf gezien had ik in die tijd veel vrijheid, want toen ik mijn hbo-diploma eenmaal binnen had, studeerde ik door aan Nyenrode Business Universiteit. Dat was een zwaarder traject.
Zo zijn er momenten geweest waarop ik dacht: alweer een tentamen, hoe ga ik dit in vredesnaam doen? Maar ik ben blij dat ik heb doorgezet. Een paar jaar geleden heb ik mijn eigen huis gekocht, hoeveel mensen van 25 kunnen dat zeggen? En dat door werk te doen waar ik iedere dag nog blij van word en dat nog altijd genoeg uitdaging biedt.”

Waarom heb je gekozen voor een master?

“Omdat ik registeraccountant wil worden. Tijdens verschillende stageperiodes op De Haagse maakte ik al kennis met BDO. Uiteindelijk mocht ik daar mijn scriptie schrijven en vroegen ze me in dienst te komen. Als assistent-accountant heb ik veel ervaring opgedaan. BDO bood aan mijn masteropleiding te betalen én gaf me de mogelijkheid om vier dagen per week te werken en één dag colleges te volgen. Dat betekent: geen studieschuld. Wel een auto, laptop en telefoon van de zaak. En een cv waarmee je je als professional onderscheidt in de markt.
Klaar ben ik nog niet, ik loop nog twee jaar praktijkstage. Het is het allemaal waard. Als je doet wat je leuk vindt, dan maakt het niet meer uit om daar hard voor te werken. Straks mag ik mezelf registeraccountant (RA) noemen en daar ben ik ongelofelijk trots op. Dan mag ik eindelijk die handtekening onder de controleverklaring zetten!”

Lees meer over de opleiding Accountancy