Hier wordt groei gestimuleerd

Of ze een dagje mee wilde lopen, vroeg directeur Deborah Mevissen aan student Lucy Isenia. Die hoefde niet na denken. Lucy, moeder van twee kinderen, kwam op haar 27ste van Curaçao naar Nederland om Bedrijfskunde te studeren. Ze wilde groeien. Een meeloopdag met een directeur van De Haagse Hogeschool was een kans die ze niet kon laten schieten.

Studente loopt mee met directeur “Het was geen makkelijke beslissing”, vertelt Lucy over haar keuze in Nederland te gaan studeren - wat onder andere betekende dat ze van haar man scheidde. “Ik kreeg op mijn kop want familie is belangrijk op Curaçao. En ik begrijp het ook wel, ik deed mensen pijn met mijn vertrek. Toch hebben mijn ouders mij gesteund, die zeiden: Lucy je kan het. En in Nederland krijg ik gelukkig veel hulp van mijn zussen en mijn vrienden.”

Dromen

“Na mijn vwo ging ik werken, maar ik bleef altijd dromen van een studie. Als vrouw en moeder is het op Curaçao toch moeilijker carrière maken. De mentaliteit in Nederland is anders, of het nou gaat om mensen die hier zijn geboren of zijn komen wonen. In Nederland staan mensen open voor veranderingen. Hier wordt groei gestimuleerd. Ik mis Curaçao wel, daar voel ik een rust die ik hier niet heb, maar ik wil niet terug.”

Moeilijke periode

“De eerste periode was moeilijk; de kinderen misten hun vader. Maar ik ben gewend zelfstandig te werk te gaan. Veel vrouwen op Curaçao zijn dat gewend, wat niet wil niet zeggen dat je het altijd goed doet. Gelukkig kan ik zaken goed regelen. Ik hou van plannen en overzicht. Dat is denk ik mijn recept voor succes. Dat plannen zat altijd al in me, maar ik heb het in Nederland aangescherpt.”

Keuzes maken

“Moederschap met school combineren is niet altijd eenvoudig. Je moet ook tijd voor jezelf en voor je kinderen inplannen. Je moet keuzes maken. Ik heb bewust voor de voltijdopleiding gekozen want ik wil ’s avonds thuis zijn voor mijn kinderen. Ik heb veel respect voor mensen die een deeltijdopleiding doen en werk en opleiding combineren. Je bent moe omdat je van negen tot vijf werkt en dan moet je ook nog eens naar school.”

Vip-lunch

“Nog steeds, als ik naar De Haagse Hogeschool loop en de gebouwen zie, denk ik: ik ben blij hier te zijn. Ik loop nu stage bij Team Campus en doe afstudeeronderzoek naar de link tussen studiesucces en introductieperiode. Team Campus valt onder de dienst Onderwijs, Kennis & Communicatie (OK&C). Dankzij Hanneke Kadijk van Team Campus kon ik aanschuiven bij de 'vip-lunch' die Deborah als directeur van OK&C eens in de maand organiseert om medewerkers beter te leren kennen. Na de lunch vroeg ze of ik mee wilde lopen.”

Moeder

“Natuurlijk wilde ik dat! Ik wilde weten hoe het is om directeur te zijn, tegelijkertijd is Deborah ook moeder van drie kinderen. Hoe doet ze dat? Ik ben bij verschillende vergaderingen geweest, onder andere met het College van Bestuur, dat ging over een evaluatie. Het was leuk, ik hou van observeren. Ze waren zakelijk; er was kritiek, maar niet op de persoon.”

Omgaan met kritiek

“Later had ik het er met Deborah over. Want ik heb moeite met kritiek om te gaan. In Nederland zijn mensen heel direct, daar moest ik aan wennen. Deborah zei: als je weet dat je naar zo’n soort vergadering gaat, moet je je voorbereiden op eventuele kritiek en van te voren bedenken hoe je kunt reageren. Dat was een leerzaam gesprek.”

Beter voorbereid

“Het gaat erom dat je kritiek accepteert en niet meteen in de verdediging schiet; je er op voorbereiden dat er kritiek gaat komen. Die kennis kan ik toepassen op meer situaties in mijn leven: in relaties, als moeder met kinderen. Ik ben blij dat ik met Deborah mee mocht lopen. Ik heb even kunnen proeven hoe het er bij een grote organisatie aan toe gaat. Nu ben ik beter voorbereid op hoe het in Nederland werkt.”