Het werk van onze Europarlementariërs: ‘Wat doen ze daar eigenlijk?’

Mendeltje van Keulen, lector Changing Role of Europe schreef samen met Chris Aalberts, docent onderzoekvaardigheden, het boek ‘Wat doen ze daar eigenlijk?’, op basis van gesprekken met twintig Nederlandse Europarlementariërs.

Overhandiging Boek Op 7 mei werd het eerste exemplaar van ‘Wat doen ze daar eigenlijk?’ uitgereikt aan journalist Bert van Slooten (NOS).

De Europese politiek staat ver af van de burger en de media besteden er relatief weinig aandacht aan. Voor kiezers is het vaak lastig om een beargumenteerde stem uit te brengen voor het Europees Parlement. Het boek ‘Wat doen ze daar eigenlijk?’ maakt de kiezer wegwijs in het woud van de Europese politiek.

Inzicht in het werk

In 2014 bracht 37,3 procent van de Nederlandse kiezers zijn stem uit, minder dan het EU-gemiddelde (42,6). Veel kiezers zijn cynisch over Europa. Het boek laat zien, dat het hard werken is. Het is alleen niet zichtbaar wat ze in hun Europese bubbel precies tot stand brengen. Het is voor parlementsleden een lastige opgave om geboekte resultaten goed voor het voetlicht te brengen. In het boek komen Europarlementariërs aan het woord over hun activiteiten – zoals wet- en regelgeving, consumentenveiligheid, datapreventie, privacy -, vertellen ze op welke resultaten ze trots zijn en hoe ze contact onderhouden met hun achterban.

Het boek is verkrijgbaar bij de (digitale) boekhandel en kost €19,95.