Oud-HHS-studente Yvette Watson maakt impact met circulaire economie

De wereld redden en echte impact maken. Dat is de rode draad in het leven van Yvette Watson. “Als kind maakte ik al fanatiek spandoeken voor GreenPeace.” De oud-student richtte haar eigen bedrijf PHI Factory op en werd onlangs genomineerd als tweede in de ABN AMRO Duurzame 50, ‘de jaarlijkse thermometer voor duurzaamheid in de bouw en vastgoed in Nederland’. “We kunnen gaatjes graven op Mars. We kunnen opereren via onze aderen. Dan moeten we toch ook het klimaatprobleem het hoofd kunnen bieden?!”

Yvette Watson

Op de pof

“We stevenen af op een onhoudbare wereld. Een wereld waarin we niet meer kunnen leven op de manier zoals we dat nu doen. Natuurlijk is dat moeilijk te bevatten, maar de kwaliteit van ons leven gaat de komende 50 jaar sterk achteruit.”
“Mondiaal hebben we 1,7 keer de aarde nodig om in onze jaarlijkse behoefte aan grondstoffen te voorzien. Naar Nederlandse maatstaven bedraagt dat zelfs 3,6 keer de aarde. We leven ecologisch op de pof.”

Over broodroosters en opa’s

“Laatst probeerde ik mijn broodrooster te repareren. Het lukte niet. Te ingewikkeld, te duur. Het is makkelijker en goedkoper om een nieuw product te kopen, en het oude apparaat weg te gooien.”
“Ergens klopt ons systeem niet. We belasten arbeid en niet de grondstoffen. We verliezen daarmee onnodig veel waarde. En dan gaat het niet alleen om ecologische, maar ook om sociale waarden. Ik wil leven in een maatschappij waarin je beloond wordt als je zorgt voor je opa of je buurvrouw.”

Is er nog hoop?

“Gelukkig leven we in een inspirerende tijd. Een tijd waarin we niet terug hoeven naar warme truien en de kachel wat lager zetten. Maar een tijd waarin milieubewustzijn samengaat met een hippe en innovatieve manier van leven. Een aanpak waarin iedereen op zijn eigen manier effectief bijdraagt aan een gezondere wereld. Waarin we individueel misschien piepkleine stapjes zetten, maar samen de sprong maken naar een nieuwe wereld.”

Welk stapje zet jij?

“In 2016 heb ik samen met mijn compagnon Geerke Versteeg, ons eigen bedrijf opgezet, PHI Factory, dat organisaties helpt versnellen naar een circulaire bedrijfsvoering. We werken in de vastgoedsector, terwijl ik eigenlijk niets heb met het stapelen van bakstenen.”
“Mijn verhaal gaat over het gebruik van een gebouw, de exploitatie en bedrijfsvoering. Juist in de gebruiksperiode kan de impact heel groot zijn. Niet alleen zijn gebouwen verantwoordelijk voor 36% van onze totale CO2-uitstoot in Nederland, maar deze gebouwen zijn ook te vergelijken met één groot grondstoffendepot. Het gebouw, de exploitatie maar de bedrijfsvoering creëert een enorme vraag naar grondstoffen: energie, water, materialen die de organisaties gebruiken. We adviseren bedrijven en helpen bij het vinden van duurzame oplossingen.”

En toen werd je beloond!

“Ja, geweldig! We zijn als tweede geëindigd in de ABN AMRO Duurzame 50. Een fantastische eer, natuurlijk. En een compliment. Want je wordt beoordeeld op het inzetten van daadwerkelijke verandering.”

Je klinkt gedreven…

“Klopt. Toen ik in 1999 aan mijn studie Facility Management aan de Haagse begon, was duurzaamheid nog niet mainstream. Mijn logica was dat ik de grootste impact kon maken op milieugebied als facility manager. In die rol ben je verantwoordelijk voor alle ondersteunende processen in de organisatie, van inkoop en catering tot schoonmaak en het inrichten van de werkomgeving. Nu maak ik met mijn bedrijf impact op de circulaire economie. Mijn droom komt uit.”

Altijd haantje de voorste?

“Als student was ik geen rolmodel. Docenten zullen mij omschrijven als een zesjesmens. Ik haalde niet de hoogste cijfers, en was niet uit altijd aanwezig bij hoorcolleges.”
“Maar daar waar ik dacht impact te kunnen maken, was ik er. Met hoofd en hart. Ik werd lid van de Haagse Hogeschoolraad. Wilde echte resultaten boeken. Ik vond het belangrijk dat studentenbelangen werden vertegenwoordigd. Van meer budget naar onderwijs tot de uitbreiding van beurzen om nevenactiviteiten uit te voeren naast je studie”

Inspirerend verhaal!

“Ik geloof dat iedereen altijd die ruimte kan pakken. Je leven is maakbaar.”
“Mijn advies aan alle jonge mensen is dan ook om die kleine stapjes te zetten. Ga een experiment aan als je passie voelt. Voor je het weet speel je een sleutelrol in het verwezenlijken van jouw idealen. Iedereen kan bijdragen aan een mooiere wereld. Aan de wereld van morgen.”