Studenten helpen inwoners Den Haag met belastingaangifte

Wie moeite heeft om zijn belastingaangifte in te vullen, kan half april terecht bij De Haagse Hogeschool. In samenwerking met de Belastingdienst verzorgen 62 studenten Accountancy vier dagen lang voor circa drieduizend mensen de aangifte inkomstenbelasting. Leni Behre: “De student die mij uitleg gaf was een topper.”

Studenten helpen bij belastingaangifte Duizenden studenten lopen dagelijks de route van station Hollands Spoor naar het kenmerkende ronde hoofdgebouw van De Haagse Hogeschool. Maar half april verschijnen in die nimmer aflatende stroom plots andere types. De gewone Hagenees weet de weg naar de hogeschool te vinden. Vaak wat ouder en herkenbaar aan een plastic tasje zwaar van de paperassen. Ze kijken zoekend om zich heen, voelen zich een beetje een vreemde eend tussen al die jonge mensen.

Even wachten

Hebben ze eenmaal het hoofdgebouw betreden dan is daar een balie bemand met diezelfde jonge mensen. Ze worden opgevangen en vriendelijk doorverwezen, moeten even wachten op een hard plastic stoeltje en dan verschijnt daar een student, die ze meeneemt naar een ruimte met tientallen tafeltjes en vol geroezemoes. Ze nemen plaats, keren hun plastic tasje om en dan kan het beginnen…

Niet saai

“Het is leuk”, vertelt Kuljit Sumal, tweedejaars Accountancy. “Je hebt echt contact met de mensen, ze vertellen soms verhalen over het huis dat ze gekocht hebben of over hun baan. Eerst dacht ik, de hele dag belastingaangiftes invullen dat wordt een beetje saai, maar dat is niet zo. Het invullen is steeds hetzelfde, maar de situatie van de klant is elke keer anders. Je helpt mensen en ze gaan vrolijk naar huis.”

Goed voorbereid

Kuljit vindt dat ze goed voorbereid worden. De HUBA (hulp bij belastingaangifte) is het praktijkonderdeel van de lesmodule Belastingrecht. In deze module krijgen de studenten specifiek les over inkomstenbelasting en de laatste twee weken werken ze, met hulp van medewerkers van de Belastingdienst toe naar de HUBA. Mocht een student tijdens de HUBA vragen hebben dan staat er altijd een medewerker van de Belastingdienst paraat om bijstand te verlenen.

Verantwoordelijkheden

Voor Vikaash Koeldiep, teamleider bij de opleiding Accountancy, is de HUBA een mooie manier om studenten kennis en ervaring op te laten doen. “Hbo onderwijs is praktijkgericht, daarom past zo’n HUBA bij ons. Wat ze leren in de module gebruiken ze direct in de praktijk. Maar we doen ook mee omdat we van onze studenten wereldburgers willen maken. Door dit te doen, beseffen studenten dat ze onderdeel uitmaken van de maatschappij en dat je daar bepaalde verantwoordelijkheden hebt.”

Tevreden

En de cliënten, hoe ervaren zij de Huba? Leni Behre uit Den Haag: “Het was een bijzonder prettige ontmoeting met student Peter Paardekoper. Hij was ter zake kundig en gaf op vriendelijke en professionele wijze hulp. Tevens legde hij duidelijk uit hoe ik de aangifte volgend jaar eventueel zelf kan doen. Mijn complimenten!”

Samenwerking

De HUBA is een initiatief van de Belastingdienst die daarvoor in verschillende steden samenwerking zoekt met het hoger onderwijs. De selectie van de cliënten wordt gedaan door de Belastingdienst. Al meer dan tien jaar organiseren De Haagse Hogeschool en de Belastingdienst de HUBA.