Horecaondernemer helpt afstudeerders verder

Tijdens zijn studie Ondernemerschap & Retail Management droomde Daan van Ginneken van een eigen Grandcafé. Een paar jaar na zijn afstuderen lukte het hem een tentje te kopen en er in korte tijd een zaak van te maken die een prijs won. Dat vroeg en vraagt 24/7 energie en aandacht. Toch vindt hij ook tijd om studenten te begeleiden met hun scriptie.

Daan van Ginneken “Als je net van school komt, denk je dat de hele wereld op je zit te wachten, maar in de praktijk valt het best wel tegen. Het is nog niet zo makkelijk een mooie zaak over te nemen. De zaken die goed lopen worden meteen weggekocht door de grote horecajongens en de zaken die overblijven zijn die zaken die niemand wil hebben. Als je heel vaak ‘nee’ hoort, leer je daar ook van. Je moet je strategie veranderen: hoe zorg ik ervoor dat ze wel op me wachten?”

Niet wachten

“Ik ben niet gaan wachten op zaken die te koop kwamen, maar heb mijn vertegenwoordigerservaring gebruikt. Ik had een lijstje van zes zaken die potentie hadden. Daar ben ik gewoon binnengelopen. Ik wist dat de eigenaar van wat nu mijn café is, al eens eerder had geprobeerd te verkopen. Na een half jaar elke week aan de bar zitten en met hem praten, zei die: we gaan het doen, ik verkoop."

Laag stof

“Het Zeeheldenkwartier was vijftien jaar terug een achterstandswijk. In mijn studietijd werkte ik hier in de horeca en ik merkte dat de wijk veranderde. Er kwamen expats, mensen met geld. De huizenprijzen stegen. Deze kroeg had potentie, maar als je binnen liep, kreeg je het gevoel dat er een enorme laag stof op lag. Daar moest je doorheen kijken, bovendien: het pand heeft een terras aan een mooi plein. Dat is goud waard.”

Frustrerend

“Soms zit het zo erg tegen, dat je denkt: wat ben ik aan het doen? Ik wist wel dat ik een goed plan had, ik had geïnvesteerd in de relatie met de eigenaar waardoor ik de zaak tegen een goede prijs kon kopen, maar het was enorm frustrerend dat ik de financiering niet rond kreeg. Ik ging met goede moed naar de bank, ik dacht dit is een mooie locatie, hier willen ze wel geld in stoppen. Met vier verschillende banken had ik een gesprek, ze zeiden ‘nee’ omdat horeca een hoog risico heeft. Uiteindelijk heb ik gebruik gemaakt van privéinvesteerders, maar wel tegen een rente van 9 procent.”

Teleurstellingen

“Je leert omgaan met teleurstellingen. Met mijn scriptie dacht ik ook: dat doe ik even, maar ik had veel tegenslag. Dat je denkt dat je het niet kunt. Ik ben wel een doorzetter. Lukt het linksom niet dan kan ik dat vrij snel afsluiten en ga ik rechtsom. Ik heb in die tijd veel gehad aan een mentor, iemand met veel ervaring, ook een ondernemer. Door met hem te sparren kwam ik er toch.”

Sparren

“Ik heb altijd contact gehouden met docenten van mijn opleiding, een aantal komt hier wel eens. Vorig jaar vroegen ze of ik bij afstudeerzittingen van studenten Ondernemerschap  Retail Management kon zijn. Je zit dan tegenover jonge ondernemers met hun plan, je kunt ze helpen een stap te maken. Het werd een soort sparren tussen ondernemers over wat wel en niet goed is. Dat was leuk. Aan het einde van die dag zei ik dat ik het graag nog een keer zou doen. Toen is het balletje gaan rollen.”

Studenten begeleiden

“Een docent belde of ik tutor wilde worden bij een nieuw traject voor studenten die zes jaar of langer op school zitten en hun scriptie moeten afmaken. Het duurt twintig weken, de studenten schrijven elke week een deel van hun scriptie.  Op maandagavond komen we bij elkaar, ik ga niet te diep in op de inhoud, mijn rol is die van procesbegeleider. Ze praten met elkaar over waar ze tegenaan lopen. Daarin zit de kracht, ze helpen elkaar, dat is meer waard dan als ik zeg hoe het moet.”

Iets anders

“Zeven dagen per week geef ik aandacht aan de zaak, maar het is lekker om eens met iets anders bezig te zijn. Om als ondernemer studenten verder te helpen, geeft me energie. Ik zou het iedereen aan raden betrokken te blijven bij De Haagse, het geeft heel veel lol.”
Begin dit jaar won Daan met zijn zaak Grand Café Victoria een prijs voor beste nieuwkomer in de horeca.