Bedrijfsvoering in de gezondheidszorg: daar liggen veel carrièrekansen

De bedrijfsvoering in de gezondheidszorg. Het is een wereld waaraan je niet snel denkt als je Finance & Control (voorheen: Bedrijfseconomie) studeert. Toch ligt daar een potentieel aan kansen voor studenten die de diepte in willen. Die willen bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken en zich in hun financiële functie blijvend willen ontwikkelen. Als Zorgfinancial van het Jaar 2018 zie ik het als mijn taak om jong talent te inspireren voor de brede bedrijfsvoering in de zorg. Iets voor jou?

Tjerk Overduin

Dé zorgeconoom bestaat niet

De gezondheidszorg is een mooie sector om in te werken en een bijzonder brede bovendien. Ziekenhuizen, thuiszorg, jeugdzorg, ouderenzorg, sociaal cultureel werk, maatschappelijke opvang en arbozorg: het valt allemaal onder de noemer ‘zorg’. Voor zorgprofessionals betekent dat niet alleen meer keuzes, maar vooral meer kansen. Want als je je weg in de zorgsector eenmaal hebt gevonden, kun je werkelijk alle kanten op.

Mooie maatschappelijke setting

Mijn eigen weg begon in 1999 als stafmedewerker Financiën en Administratie bij een ziekenhuis in Den Haag. Als financial werken in de zorg: ik had er niet eerder aan gedacht na mijn studie Bedrijfseconomie aan De Haagse Hogeschool. Maar de maatschappelijke setting beviel mij zo goed, dat ik verder ging kijken. Ik deed ervaring op bij Thuiszorg Den Haag, waar ik me als een vis in het water voelde met alle rapportages, analyses en prognoses die ik mocht maken. Tot ik weer toe was aan de volgende stap: leidinggeven.

‘Als Zorgfinancial van het Jaar 2018 wil ik jong talent inspireren voor bedrijfsvoering in de gezondheidszorg’

Bedrijfsvoering zorg versus bedrijf

De bedrijfsvoering van een zorginstelling is wezenlijk anders dan in een regulier bedrijf. De wettelijke en maatschappelijke kaders zorgen voor veel dynamiek en complexiteit. Zorginkoop, fusies, zelfsturing: ik heb het als regiocontroller en financieel manager bij Zorggroep Florence van dichtbij mogen meemaken. Mijn ervaring groeide, evenals mijn kennis en mijn netwerk. Uiteindelijk werd ik MT-lid bij zorginstelling Pieter van Foreest en lid van de Raad van Toezicht van IJsselmonde Oost. Als jongste, maar met de langste staat van dienst.

Bedrijfsmentorschap en sollicitatietraining

Wat heb je aan mooie kansen als je die niet kunt doorgeven? Voor studenten die nu Finance & Control studeren, ligt de weg nog open. Met mijn gastcolleges, (sollicitatie)trainingen en lezingen aan De Haagse Hogeschool hoop ik mijn enthousiasme over de zorg door te geven. Ben jij een ambitieuze en gemotiveerde tweedejaars? Wie weet kom jij dan in aanmerking voor één-op-éénbegeleiding in de vorm van bedrijfsmentorschap. Want je weet maar nooit: misschien werken wij straks zij aan zij in de bedrijfsvoering in de gezondheidszorg!

Tjerk Overduin