Tips voor het volgen van een minor in het buitenland

Lars voor website

Ik koos voor deze minor omdat ik graag uit m'n comfort zone stap en in een omgeving terecht kom die totaal anders is. Mijn eerste anderhalve maand als student aan de Shanghai University of Finance and Economics is onvergetelijk.

Mijn thuis voor 4,5 maand is het land dat overal veel in het nieuws is. Het land wat voor velen een mysterieus karakter heeft. Het land van oneindige mogelijkheden. Het land met veel cultuur en "rare" gewoontes. Het land van de toekomst.

's Ochtends fiets ik op een deelfiets naar school terwijl ik ondertussen een typisch Chinees broodje vlees; "nou rou baozi" eet. Op de enorme campus fiets ik door de duizenden Chinezen met paraplu's tegen de zon.

De vakken die ik heb gekozen (in het Engels gegeven) zijn heel divers, van Operations management tot Corporate Finance en Chinees. Chinees is heel tof, omdat je het elke dag om je heen hoort. Hoe leuk is het dat je na een paar weken in het Chinees je eten en koffie kan bestellen. Verder leer ik enorm veel mensen kennen omdat ik buiten school veel activiteiten doe en zo nu en dan in de kroeg ben te vinden. Als ik in het weekend niet in Shanghai ben, dan raas ik in een trein met 350 km/uur door het land of zit ik in het vliegtuig om zoveel mogelijk van China te ontdekken.  Omdat ik hier als student voor lange tijd zit, heb ik de kans om veel meer van China te ontdekken. School, reizen, Chinese vrienden, bezoekjes aan fabrieken en zelfs Tai Chi geven me een uniek beeld van dit bijzondere land.

Klasfoto

Tips voor studeren in het buitenland

• Wees niet bang dat je Engels niet goed genoeg is. Onze Nederlandse standaard is heel hoog. Daarom kan je in internationaal gezelschap makkelijk uit de voeten. Bovendien gaat je Engels met sprongen vooruit.
  • Wees open-minded. De honderden internationale studenten willen er allemaal een geweldige tijd van maken en iedereen wil nieuwe mensen leren kennen. Sta daar voor open en oordeel niet te snel maar laat het over je heen komen.
  • Stap uit je comfortzone. Zo ontdek je dat de wereld zo veel meer heeft dan jij tot nu toe hebt ontdekt. Zo leer je op andere manieren je doelen te bereiken. Weet je nog niet wat je wilt, dan kan het buitenland de plek zijn waar de cultuur en andere mensen je tot nieuwe dingen inspireren.
Focus niet alleen op studeren, dat kan namelijk ook in Nederland.

Foto Shanghai