Studenten De Haagse Hogeschool organiseren Fashion Event met milieubewuste mode

Op maandag 18 november draaide het bij de fashionshow van De Haagse Hogeschool om één ding: duurzaamheid. Beter gezegd, duurzaamheid in de mode-industrie. Met een groen perspectief voor ogen keken studenten en medewerkers naar de spetterende fashionshow waarmee het bewijs werd geleverd dat je er goed uit kunt zien én bij kunt dragen aan het milieu.

Sustainable Fashion Show Op de catwalk verschenen studenten van verschillende opleidingen met kleding afkomstig van milieubewuste modebedrijven, veelal recent opgericht door jonge entrepreneurs die 'sustainable fashion' verkopen. Eerlijke en milieubewuste kledij - zonder kinderarbeid, zonder schade aan de natuur.

De kledij is op verschillende manieren duurzaam gemaakt: De getoonde excentrieke jassen, jurken, shirts en broeken zijn uit ecologisch materiaal gemaakt, plasticvrij en/of van gerecycled materiaal. Naast de modeshow waren er verschillende standjes waar tweedehands- en vintagewinkels hun artikelen presenteerden en verkochten.

Het idee voor het event kwam van student Jennifer Wijsman van de opleiding Ondernemerschap & Retail Management. Bij deze opleiding leren studenten o.a. om circulaire businessmodellen te maken, waaronder een duurzaam bedrijfsplan.

Kim Poldner, lector Circular Business op De Haagse Hogeschool, oprichter van het Circular Fashion Lab en de eerste ‘eco fashion store’ in Nederland, stond klaar om samen met de beginnende ondernemers haar expertise te delen met een Q&A. De jonge eigenaren die onlangs hun eigen ‘sustainable’ modebedrijf hadden opgestart gingen daarbij dieper in op hun innoverende concepten en de voor- en nadelen van het bezitten over zo’n milieubewust bedrijf. Daarbij werd als belangrijkste genoemd dat de normen en waarden intact blijven – de oprichters geloven in het beteren van de mode-industrie door deze beetje bij beetje groener te maken. Daarbij wordt soms de winst ietwat opgeofferd omdat er geen gebruik wordt gemaakt van (goedkopere) vervuilende productieprocessen.