De perfecte manier om uit te zoeken waar je interesses liggen

Wat ga ik doen? Ga ik van mijn hobby (koken) mijn beroep maken of neem ik een uitgebreider kijkje in de financiële wereld; een vakgebied waar ik altijd al interesse in had. Het was een tweesplitsing. Uiteindelijk heeft de opleiding Bedrijfseconomie (nu Finance & Control) het gewonnen van de Hotelschool in Maastricht. Daar zag ik mezelf toch niet echt rondlopen. Daarnaast is het koken een prima vrijetijdsbesteding. Finance als hobby lag minder voor de hand.

Kevin Knaapen

BAS

In mijn tweede jaar kwam ik voor een politiek getint schoolproject in contact met Peter Arensman, voorzitter van de CDA Business Club. Dat hij ook de directeur is van een financieel consultancybureau was mooi meegenomen. Hij bood me namelijk een stageplek aan; het begin van mijn “BAS Carrière”. Op de financiële afdeling heb ik veel van het vak gezien: accountant payable, accounts receivable, facturatie, banking, etc. Of consultancy wat voor mij zou zijn wist ik op dat moment nog niet. Het klonk interessant maar ik was verder nog blanco. Nu, 10 jaar later, raad ik het alle F&C studenten aan. Het is de perfecte manier om uit te zoeken waar je interesses liggen. Veel verschillende rollen, bij uiteenlopende opdrachtgevers. Van ministeries tot aan grote corporates.

De invloed van robotisering

Als consultant zie ik dat steeds meer bedrijven hun processen outsourcen naar landen zoals India en Tjechië. Robotisering gaat nog een stap verder. Ik zie dit zeker als een kans. Het procesmatige werk mogen ze wat mij betreft uitbesteden aan een robot, zodat ik meer tijd kan besteden aan het analyseren van data. Want dat is wat mijn werk zo leuk maakt; op basis van deze analyses nieuwe trajecten initiëren. Ik geloof er niet in dat door robotisering de gehele financiële functie verdwijnt. Zolang je jezelf uniek maakt en je steeds opnieuw laat zien wat je toegevoegde waarde is, hoef je niet te vrezen voor je baan. Ontwikkel jezelf zo breed mogelijk, zodat je altijd kunt aanhaken.

Tips voor de F&C student

Wees kritisch naar jezelf en blijf niet stil staan. Ik herhaal graag nog eens dat ik een voorstander ben van lifelong learning. Ik raad het je écht aan. 10 anderen kunnen namelijk exact hetzelfde, dus zorg dat je met je kennis en presentatie eruit springt. Zelf heb ik bijvoorbeeld ook nog een universitaire opleiding afgerond: Accounting, Auditing & Control. Net zoals BAS Consultancy geven veel werkgevers je de ruimte om naast je werk te studeren. Ideaal!

Consultancy

Wil je weten wat consultancy exact inhoud en met welke organisaties je in contact komt? Vraag het Kevin Knaapen! Wie weet start jij daarna ook als interim financial bij Samsung, Johnson & Johnson of de Rabobank.
Kevin studeerde Bedrijfseconomie aan De Haagse Hogeschool en studeerde af in 2010.
Direct na zijn afstuderen begon hij bij BAS Consultancy als Financial Consultant.

BAS Consultancy
Nassauplein 25, Den Haag