Een klein bolletje voor een groot wereldprobleem

Elk jaar komt meer dan 8 miljoen ton plastic terecht in de oceaan. 46 procent van al deze plasticvervuiling bestaat uit verloren visnetten. Oliver Greenwood, net afgestuurd aan de opleiding Industrial Design Engineering, bedacht voor zijn afstudeerproject de Sonar Sphere. “Als je denkt in oplossingen, kun je een verschil maken.”

Foto bolletje Hij reisde ermee naar een congres in Dubai en krijgt er internationaal aandacht voor. De Sonar Sphere, een simpel balletje van gerecycled nylon. Maar tegelijkertijd de mogelijke oplossing voor een wereldwijd probleem: de steeds maar groeiende hoeveelheid plastic in onze oceanen.

Spooknetten

“Verloren visnetten verstrikken, vangen en verstikken het leven in zee. Dat leidt tot de dood van meer dan 650.000 dieren per jaar. Deze spooknetten veroorzaken schade door het verplaatsen en beschadigen van habitats en organismen op de zeebodem. Ze transporteren bovendien bacteriën. Dat kan een verwoestend effect hebben op het waterleven. Visnetten zijn zo ontworpen dat ze sterk en duurzaam zijn en niet snel afbreken in zee; verloren netten kunnen tot wel 600 jaar blijven ‘spookvissen’. Uiteindelijk wordt het afgebroken tot microplastics. Vissen eten die microplastics, en dat eten wij weer.”

Financiële strop

Bovendien betekent het verlies van een visnet een financiële strop voor de visser, aangezien de prijs van een visnet tot 20.000 euro kost. Daarnaast komen veel netten terecht in motors van visboten. “Vissers hebben er baat bij als ze hun netten niet meer verliezen. Er zijn veel financiële tegenslagen, strengere wetgeving en relatief veel dodelijke bedrijfsongevallen onder vissers. Ik vind het belangrijk om de visser niet als vijand te benaderen, maar samen op te trekken. De Sonar Sphere helpt vissers ook op een duurzame manier.”

Sonartechnologie

Oliver deed uitgebreid research welke methode het meest geschikt is om verloren netten weer op te sporen en terug te halen. “Gps en radio werken niet onderwater, sonar wel. Bovendien wordt sonartechnologie al gebruikt door vissers.” Het apparaat dat Oliver uiteindelijk ontwierp reflecteert op sonar. “Door de soepele vorm van de Sonar Sphere kunnen sonarsignalen in alle richtingen worden teruggekaatst.” De ronde bal wordt aan het net bevestigd met een karabijnhaak. Nadat het net is verloren, raakt de Sonar Sphere nooit leeg, omdat het zonder batterijen of elektronica werkt. Dit betekent dat het signaal ook altijd zichtbaar blijft voor passerende schepen en hen waarschuwt voor het obstakel.

Verschil maken

“Ik ben heel erg begaan met het milieu, net als vrijwel alle studenten IDE aan De Haagse. Er is een grote trend onder studenten om producten te ontwerpen die bijdragen aan een betere en schonere wereld. Voordat ik met mijn project begon, wist ik niet hoe ontzettend groot het probleem was. Ik probeer optimistisch te zijn. Als je denkt in oplossingen, kun je een verschil maken. En dat is tenslotte beter dan helemaal geen verschil maken.”