Mondiale architectuurprijs voor Sportcampus Zuiderpark

Ze zijn erg enthousiast bij het gerenommeerde architectenbureau Faulkner Browns, gevestigd in Newcastle upon Tyne aan de overkant van de Noordzee. Voor hun project Sportcampus Zuiderpark hebben ze in november een Golden Award gewonnen tijdens de uitreiking van de IOC IPC IAKS Architecture Awards. Het gebeurde allemaal in Keulen. Kavita Parbhudayal, wethouder Zorg, Jeugd, Volksgezondheid en Sport van Den Haag, nam de prijs in ontvangst.

Sportcampus Zuiderpark

Op Twitter reageert de wethouder met één woord: ‘Trots!’ Het is niet zomaar een prijs. In totaal moest de jury 98 projecten op alle vijf de continenten beoordelen. Stuk voor stuk architectonische hoogstandjes. Verrezen in Maleisië, Mexico, Namibië, Taiwan, Quatar, Australië, Verenigde Staten, om maar eens een dwarsdoorsnede te geven van locaties. In Keulen onderscheidde de jury 7 projecten met een Golden Award, 6 met een Silver Award en 7 met een Bronze Award.

Sportcampus Zuiderpark heeft dus goud gekregen. Het is niet voor de eerste keer dat dit gebouw in de prijzen valt (zie kader). Maar nog nooit is zo’n prestigieuze prijs verbonden aan dit project van architectenbureau Faulkner Browns. Ze laten dan ook weten supertrots te zijn op deze ‘hoogst haalbare onderscheiding voor het ontwerpen van sport-, vrijetijds- en recreatiefaciliteiten’.

Werkelijk iets moois

Joost Muiser is nu programmamanager Masterplan Huisvesting aan De Haagse Hogeschool. Van begin 2014 tot kort geleden was hij namens de hogeschool hoofd projectleider van de nieuwbouw Sportcampus Zuiderpark. Het is een beetje zijn kindje geworden. Als je met hem praat over de sportcampus begint hij direct te stralen.

Joost: “Ik vind de award een fantastisch cadeau voor een geweldig project. Een beloning voor het harde werken van iedereen in de voorgaande jaren. Heel veel mensen hebben er hun steentje aan bijgedragen om het ontwerp van Faulkner Browns te realiseren. De award is voor iedereen een bevestiging dat ze ook werkelijk iets moois hebben neergezet in Zuiderpark.”

Aansprekend en voorbeeldig

Even terug naar Keulen. Daar kwam dus de IOC IPC IAKS bijeen. Drie letterwoorden waarover je gemakkelijk je tong breekt. Bij de meesten van ons is de eerste het bekendst. De drie afkortingen staan voor het Internationaal Olympisch Comité, het Internationaal Paralympisch Comité en de Internationale Vereniging voor Sport- en Vrijetijdsvoorzieningen. Drie organisaties die excellentie willen stimuleren als het gaat om het visualiseren en ontwerpen van binnen- en buitenfaciliteiten die voor iedereen toegankelijk moeten zijn.

Gedrieën hebben ze de prestigieuze prijzen in het leven geroepen: de IOC IPS IAKS Awards. Daarmee willen ze onder andere de architecten eren die aanprekende en voorbeeldige sport-, vrijetijds- en recreatieve voorzieningen hebben ontwikkeld. Voorzieningen dus zoals Sportcampus Zuiderpark, waarin behalve verschillende sportverenigingen ook de gemeente Den Haag, ROC Mondriaan en De Haagse Hogeschool actief zijn.

Joost Muiser: “Het is best indrukwekkend als je de lijst met awards bekijkt die Sportcampus Zuiderpark in relatief korte tijd heeft gekregen. Maar op die lijst is de IOC IPC IAKS Gold Award de meest indrukwekkende. Ik ken het architectenbureau Faulkner Browns en ik weet zeker dat ze al langer aasden op deze prijs. Die kunnen ze nu dan bijzetten in hun prijzenkast.”

Sportcampus Zuiderpark

Doordachtheid en gratie

Bij zo’n druk bezet veld van deelnemers is het zeker interessant om te weten wat de jury ertoe heeft gebracht om Sportcampus Zuiderpark met goud te onderscheiden. Het juryrapport is daar duidelijk over:

‘Sportcampus Zuiderpark laat zien wat er kan gebeuren als een hogeschool, sportinstellingen en een stad samenwerken om een voorbeeldige sportfaciliteit te creëren die voor iedereen toegankelijk is. De bouwlocatie in het Zuiderpark geeft het sportcentrum een prominente plaats in de stad en een historische kans om dé centrale voorzieningenlocatie te worden voor een hele buurt. Ondanks zijn grote voetafdruk en het ambitieuze programma is het ontwerpteam erin geslaagd het volume zodanig te schalen dat het gebouw de natuurlijke omgeving niet overweldigt. Elke ruimte wordt volop gebruikt en ondersteunt het hoofddoel van het gebouw: het activeren van een breed scala aan gebruikers, zodat zij echt in beweging komen en een gezondere levensstijl gaan volgen. De Sportcampus Zuiderpark behaalt deze doelstelling door een combinatie van doordachtheid en gratie.’

Voor wie het na wil lezen: dit rapport is gepubliceerd in nummer 5 van het SB Magazine, een toonaangevende vakblad voor de architectuur, constructie en exploitatie van sport- en vrijetijdsvoorzieningen.

Invictus Games

Intussen is het net alsof de kenmerkende goudbruine rand om de sportcampus heen een nog meer gouden gloed heeft gekregen. Verder is het daarbinnen business as usual en sports as usual. Met in het vooruitzicht de Invictus Games 2020 (van 9 tot 16 mei), waarin Sportcampus Zuiderpark opnieuw als een van de vier wedstrijdlocaties mondiale aandacht zal trekken.

Opnieuw in de prijzen

Sportcampus Zuiderpark viel vaker in de prijzen. Een historisch overzicht:

 • IOC IAKS Gold Award
  IOC IPC IAKS Architecture Prizes 2019
 • International Civic Trust Award
  Civic Trust Awards 2019
 • World’s Best Sports Building – Highly Commended
  World Architecture Festival 2018
 • Architecture Winner
  German Design Awards 2018
 • Sports and Recreation Award
  Construsoft BIM Awards 2016