Studenten bedenken baanbrekende oplossingen

Op vrijdag 29 november 2019 vond de afsluiting van het innovatieproject ‘Jong talent aan het woord’ plaats in het auditorium van het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V). Studenten van De Haagse Hogeschool en de Avans Hogeschool pitchten 10 oplossingen voor echte praktijkproblemen aan opdrachtgevers als de politie, de Dienst Justitiële Inrichtingen (DIJ) en het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV).

Studente voor politieauto Negenenvijftig studenten deden mee aan dit project. Zij bedachten binnen 90 dagen innovatieve oplossingen voor verschillende problemen op het gebied van veiligheid. En met succes! Het leverde mooie resultaten op waar alle deelnemers trots op zijn.

Out of the box

Hans Versnel, Innovatiemanager bij het IFV vertelt: “Het is fantastisch om te zien hoe deze studenten met een frisse blik naar onze vraagstukken kijken. Doordat ze minder kennis hebben over onze dagelijkse praktijk kunnen ze beter out of the box denken. Ze komen daardoor op creatieve ideeën die wij zelf nog niet hebben bedacht.”

Cold cases

Voor het oplossen van cold cases van de politie, bedachten studenten een nieuwe manier van opsporen. Zij adviseren om een vergelijking te maken van verschillende variabelen in het sociale netwerk zoals een opvallende verhuizing, isolatie, of een vechtscheiding. Deze kunnen na verloop van tijd, mits relevant voor de zaak, worden vergeleken met toen en nu. Sjaak Spreeuw, politie:“ Dit is iets wat wij deden maar wel op een hele andere manier. Wat de studenten bedacht hebben, is veel omvangrijker. Juist daardoor is er misschien ook wel een hele grote kans dat een cold case wordt opgelost.”

Electric nose

Een andere groep studenten bedachten een technisch systeem als vervanging van een drugshond, namelijk ‘The electric nose’. Een nieuwe geur toevoegen gaat eenvoudig door het invoeren van eentjes en nulletjes waardoor hondentrainingen niet meer nodig zijn. Dit was het idee op het vraagstuk ‘contrabanden’. Het trok de nodige aandacht van het publiek en van de opdrachtgever Sven Hamelink van de DJI. Hamelink: “In Israël wordt deze elektronische neus op medisch gebied al op verschillende manieren gebruik. Het zou zeker een mooie vervanging kunnen zijn van de drugshond. Het is een idee waar we wel in geïnteresseerd zijn om verder mee aan de slag te gaan.”

Nederlands Normalisatie Instituut (NEN)

Gedurende de pilot, kregen de studenten advies van Merel Haverhals, corporate relations manager bij het NEN. Zij geeft aan: “Het NEN is op de hoogte van de kaders waarbinnen je product moet passen. Deze normen en meetmethodes zijn al vaak door een groep mensen vrijwillig opgesteld, ook internationaal. Uiteindelijk wil je dat de studenten met een breed gedragen idee komen dat past binnen de al vooraf gestelde normen. De kans van slagen is dan ook vele malen groter”.

Innovatie

Deze samenwerking heeft zowel de studenten als de politie, IFV en DJI veel nieuwe kennis en inzichten gebracht. Een aantal studenten overweegt zelfs om na hun studie te solliciteren bij de organisatie van de opdracht. Bij innovatie denkt iedereen meteen aan hightech producten. Maar innovatie is zoveel meer. Het gaat ook over verbinden van organisaties en een andere manier van samenwerken.