Opkomen voor consumentenrechten: kan jij ook

Rechten saai? Welnee, het is super actueel en dagelijks in het nieuws. Dat rechten zo veelzijdig is weet ook jurist Maya Lazicic. Zij verdiept zich bij Astrea Customer Solutions - een bedrijf voor juridische dienstverlening - in elk dossier en wil de onderste steen boven krijgen. Een klacht over een vakantiereis, een misleidende reclame of een verkeerd geleverd webshopproduct? Het zijn allemaal zaken die Maya aanpakt.

Maya Lazicic

Zo kreeg de reisorganisatie die zij bijstaat een klacht van een klant over zijn vakantie. Zijn hotelkamer was vies en stoffig, de wasbak zat los, er was schimmel en ongedierte en hij eiste een schadevergoeding. “Uitgemaakte zaak zou je denken”, zegt Maya. “Maar ook een consument heeft plichten, bijvoorbeeld een klacht tijdig melden. En dat was in dit geval niet gebeurd. Mijn taak is dan te bemiddelen tussen klant en reisorganisatie zodat beide partijen eerlijk behandeld worden.”

Misleiding

De opleiding HBO-rechten is heel breed. Maya koos voor een stage waarin ze zich kon verdiepen in consumentenrechten. Een zaak waar Maya zich tijdens de stage in vastbeet, haalde zelfs de media. Bij de online verkoop van afslankproducten regende het namelijk klachten. Op de site stonden neprecensies en nepfoto’s van mensen voor en na gebruik van de afslankpillen. Consumenten ontvingen geen pakketje of kregen hun geld niet terug na retourzending. Intussen stroomden wel de betalingsherinneringen en aanmaningen binnen. “Klanten waren duidelijk misleid”, vertelt Maya. “In een Facebookgroep deelden ze hun klachten en ervaringen. En daar was de verkopende partij niet blij mee. De vraag was of dat mocht. Uit mijn onderzoek bleek dat klanten zich op die manier mogen uiten. In het tv-programma Kassa kwam mijn advies terug. Dat was echt geweldig!”

Werken en leren

Tijdens haar studie deed Maya veel praktijkervaring op. Ze deed een duale opleiding, waarbij ze vanaf het derde jaar al vier dagen aan de slag ging in de praktijk. Mensen denken vaak dat een duale opleiding te kort is om alle theorie te leren. Maya: “Je hebt zeker discipline nodig om theorie onder de knie te krijgen. Maar juist die combinatie met de praktijk vond ik waardevol. Natuurlijk weet je de eerste dag niet meteen alles, moet je vragen stellen en maak je wel eens een foutje. Maar daar leer je van. Vallen en weer opstaan maakt je sterker.”

Gerechtigheid

“Ik kon op veel plekken een kijkje in de keuken nemen”, herinnert Maya zich. “Bij een letselschadekantoor bijvoorbeeld. Daar kwamen cliënten over de vloer wat het heel persoonlijk en vaak indrukwekkend maakte. Ook deed ik stage bij een advocatenkantoor en stond verdachten bij. Dat was een enorme mind switch. In de media en de samenleving staan verdachten vaak al 1-0 achter. Toch kun je pas goed oordelen, als alle feiten op tafel liggen. Tijdens mijn stage had ik contact met verdachten en mocht ik mee naar gevangenissen. Dat was super leerzaam. Gerechtigheid is wat mij drijft. Iedereen heeft recht op een eerlijke berechting.”

Lees meer over de opleiding HBO-Rechten Duaal