Mendeltje van Keulen: ''Wat betekent Europese samenwerking voor jouw toekomst?''

Op 27 januari vindt op De HHs CREUVENT plaats: een actief event waarin onderzoekers en studenten praten over Europa. Het congres, met tal van EU-workshops door praktijkmensen en onderzoekers wordt georganiseerd door het lectoraat The Changing Role of Europe en haar lector Mendeltje van Keulen. Zij vertelt over het evenement, het betrekken van studenten bij EU-gerelateerde onderwerpen en hoe De Haagse Hogeschool omgaat met Europese ontwikkelingen.

lector Mendeltje van Keulen Dr. Mendeltje van Keulen is sinds 1 januari 2018 lector van het lectoraat The Changing Role of Europe. Ze is vooral bezig om het werkveld met de school te verbinden, over Europees beleid en de relatie tussen Nederland en de EU. De onderzoekers in het lectoraat die ook docent zijn bij opleidingen als Rechten, Bestuurskunde en European Studies, houden zich bezig met vragen als hoe je een goeie lobbyist kan worden. Ze onderzoeken, vaak samen met studenten, of Fitbit jouw gegevens volgens EU privacyregels kan doorgeven aan je werkgever. Of wat Europa voor een gemeente betekent.

Interactieve discussies

Het Changing Role of Europe Event, ofwel kortweg CREUVENT, is een onderzoeksevenement over tal van onderwerpen; van tech tot geschiedenis. ‘’Wij laten docenten en studenten zien hoe praktijkgericht onderzoek er uit kan zien. Het is een interactief congres, dus niet in de zin dat er iemand staat en vertelt. In de groepsdiscussies en workshops worden experts én studenten aangespoord om deel te nemen. Wij willen aan studenten laten zien: ‘je bereidt je hier op de hogeschool voor op de toekomst, wat betekent Europese samenwerking daarvoor concreet?’”.

Er komen tal van experts op vakgebieden als bedrijfskunde, bestuurskunde, rechten en Europese studies. Zo kunnen studenten kennis opdoen over de werkprocessen binnen hun toekomstige professie. Mendeltje: “Er zijn bijvoorbeeld studenten die rechten studeren en bij een gemeente of een bedrijf gaan werken. Voor hen is het geweldig interessant om in de Expo langs te komen en de lancering van de EU impact scan bij te wonen. Met die vragenlijst gaan we de komende maanden alle Nederlandse gemeenten af om te onderzoeken wat ze in het stadhuis en gemeentehuis merken van de EU. Daar zitten vast goeie stageopdrachten in! De dag na CREUVENT is er op het Plein trouwens nog een EU career market, georganiseerd door de opleiding Europese Studies.”

Dichter bij huis

Brusselse politiek wordt door de meeste studenten en docenten als een ver van mijn bed show gezien. Hoe houd je studenten, en jonge mensen in het algemeen, betrokken bij actuele zaken? “Het probleem zit diep en een antwoord op die vraag heeft dus meerdere aangrijpingspunten. Allereerst is Europese samenwerking tot nu toe geen thema dat standaard op school aan de orde komt – daar liggen kansen voor de PABO en docentenopleidingen. Daarbij komt dat Europese studies een onderwerp is dat in de media vaak nogal ingewikkeld of zakelijk wordt besproken, met vaktermen als instituties, raad, commissies etc. En politici praten er vaak ook wel heel makkelijk over. Zo zegt Premier Mark Rutte tegen een Europees leger te zijn. Dat is bewust zo geframed, maar heeft niet zoveel te maken met de onderhandelingen over de aankoop van helikopters. Voor jongere mensen is zo’n frame natuurlijk niet aantrekkelijk. Hoe maak je dit voor studenten nu leuk? Tijdens het evenement hebben we een workshop over de kansen voor meer samenwerking tussen de krijgsmacht van Nederland en Duitsland. Willen we dat, wat zijn de gevoeligheden, is het goedkoper? Je moet er een bepaalde nieuwswaarde en tone of voice aan hangen zodat mensen oprecht meer te weten willen komen over het onderwerp. Zoals onze nieuwe talkshow Global Gossip. Daarmee gaan we over wereldpolitiek praten in de aula in talkshow-vorm - een beetje als Jinek”

Up to date

Het lectoraat heet The Changing Role of Europe - vertaald als De Veranderende Rol van Europa. Europa ontwikkelt zich continu – gelukkig is Van Keulen een nieuwsjunkie. “Je moet altijd bijhouden wat er nu weer gebeurt. De impact van Brexit, bijvoorbeeld, is voelbaar in onderwijs- en onderzoeksland bijvoorbeeld omdat Britse universiteiten minder aantrekkelijk zijn en minder EU subsidies ontvangen.”

CREUVENT wordt gehouden op 27 januari (de carrièremarkt wordt op 28 januari gehouden) op de hoofdvestiging van De Haagse Hogeschool. Voor meer informatie of om u nog in te schrijven, klik hier.