Rechtenstudenten op studiereis naar Brussel

Bij Brussel denk je aan Manneken Pis, mosselen en Belgische wafels. De stad is ook bekend vanwege het Europese Parlement en de Europese Commissie. Op uitnodiging van parlementariër Sophie in ’t Veld mochten duale en deeltijdstudenten hbo-rechten daar een kijkje nemen. Eind november vertrok de bus voor een studiereis naar Brussel.

twee studenten maken een selfie in het europees parlement

De rechtenstudenten leren alles over internationaal recht, maar willen ook weten hoe het in de praktijk werkt. “We trokken de stoute schoenen aan en namen contact op met een paar parlementariërs”, vertelt Dagmar Kleise, voorzitter studievereniging Iustum Den Haag. “Sophie in ’t Veld van D66 reageerde meteen enthousiast. We regelden een bus en een hotel en vertrokken met 21 studenten en 2 docenten naar het hart van Europa.”

Vijf talen spreken

Deeltijdstudent Peter Winkel Buiter vond het indrukwekkend om rond te lopen in de plenaire vergaderzaal van het Europese Parlement. “Er zijn veel tolken aanwezig, die elk zeker 5 talen vloeiend spreken.” De studenten kregen onder meer uitgelegd wat het Europees Parlement doet. Er werd stilgestaan bij de Brexit en de mogelijke consequenties daarvan.

Wetsvoorstel

Na afloop gingen de studenten in gesprek met Sophie, die al jaren actief is voor Europa. “We konden haar alles vragen”, zegt Dagmar. “Bijvoorbeeld hoe je op zo’n positie terechtkomt. Peter: “Ook vertelde ze dat je een lange adem moet hebben, omdat alle 28 lidstaten moeten instemmen met een wetsvoorstel.”

Landelijke bijdrage

Een bezoek aan de Europese Commissie ontbrak niet in het programma. “We spraken daar uitvoerig met een mevrouw over de begroting van alle lidstaten”, geeft Peter aan. Dagmar: “Met tabellen maakte ze inzichtelijk hoeveel elk land aan Europa bijdraagt.” Tussen de bezoeken door hadden de studenten voldoende tijd om zelf de stad te ontdekken. Winkelen, de kroeg in of de Grote Markt bekijken: het kon allemaal. Dagmar: “Door deze studiereis heb ik nu een beter beeld van het Europees Parlement en de Europese Commissie.”