Studenten gaan The Challenge aan tegen milieuvervuiling, armoede en ongelijkheid

Een betere toekomst. Dat willen we allemaal. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan: hoe draag je hier nu écht aan bij? Studenten van de opleiding HBO-ICT aan De Haagse Hogeschool hebben wel een idee. Van een drone die stikstof meet tot een apparaat dat zorgt dat je planten goed groeien: de afgelopen maanden zijn de studenten hard in de weer geweest om hun eigen innovaties tot leven te laten komen. Tijdens de Expo van The Challenge op woensdag 29 januari kwamen zij in het Atrium bijeen om deze duurzame uitvindingen aan nieuwsgierige bezoekers te presenteren.

challenge foto artikel website Ruim 500 studenten van de opleiding HBO-ICT van alle locaties van De Haagse Hogeschool (Den Haag, Zoetermeer & Delft) hebben hard gewerkt om een oplossing of innovatie te creëren bij één of meerdere Sustainable Development Goals (SDG’s). Deze doelen, geformuleerd door Unicef, moeten een einde maken aan onder andere armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Denk aan: hoe spoor je mensen aan om meer te recyclen? Hoe zorg je dat ook mensen met een lichamelijke beperking jouw product kunnen gebruiken? Hoe maak je een product dat er voor zorgt dat iemand genoeg voedsel kan verbouwen? Vraagstukken die centraal stonden tijdens The Challenge.

Tijdens The Challenge doorlopen de eerstejaarsstudenten in een half jaar tijd al een volledig ICT traject: van idee voor een oplossing via business aspecten van een startup en security-aspecten tot het volledig bouwen van een prototype. Het doorlopen van dit hele traject draagt bij aan de ontwikkeling van de student tot zogeheten T-shaped professional, beroepskrachten met een brede generalistische basis en expertise op een specifiek deelgebied van het ICT domein.

Daarbij leren de studenten ook dat ICT niet alleen in te zetten is om snel rijk te worden met hippe apps of bij bedrijven processen te optimaliseren, maar dat ICT ook een belangrijke bijdrage kan leveren aan een betere wereld.

Stikstof bestrijden en groenten oogsten

Uit alle projectgroepen zijn door de jury drie finalisten gekozen. Zij gingen head-to-head voor de titel ‘winnaars van The Challenge’ en de bijbehorende zilveren trofee. Voordat de expositie geopend werd, pitchten zij in een volle aula hun innovaties aan het publiek.

Groep 1B uit Zoetermeer bedacht een drone die inzicht geeft over hoeveel stikstof uitgestoten wordt. Een relevant issue met de eerdere boerenprotesten: boeren kunnen inzicht krijgen in hun verbruik, dit vergelijken met de cijfers van het KNMI en op deze manier hun besluitvorming aanpassen.
Groep 5E uit Den Haag vond dat het genoeg moet zijn met de plastic op straat: waarom wordt het inleveren van plastic niet beloond? Daarom maakten zij een statiegeldmachine voor plastic tasjes.
Groep 1C vond een automatische pomp uit die water geeft aan groenten. Tegelijkertijd houdt het systeem bij hoeveel ze nodig hebben om te groeien.

Gelijkheid in gebruik

Tijdens de Expo werd een heel scala aan ICT-initiatieven getoond die bijdragen aan een betere wereld. Naast milieubewuste initiatieven waren er ook innovaties die sociale ongelijkheid tegengaan. Jesse Wienholts is student ICT en blind. Zijn missie? Het leven van mensen die net als hem blind zijn makkelijker maken. Tijdens zijn stage bij NS werkte hij aan een voice-reisplanner in Google Assistant: een programma dat je met je stem bedient en je zo helpt bij het reizen. Daarnaast werkt Jesse bij Envision. Dit bedrijf heeft een app ontworpen waarmee je een foto kunt maken van je omgeving. De AI technologie vertelt je daarna wat er op staat. Hij hoopt dat er in de toekomst steeds meer rekening wordt gehouden met de gebruiksvriendelijkheid van producten voor slechtzienden en –horenden.

Winnend initiatief

Na de presentaties werd op het winnende team gestemd door middel van applaus. Groep 5E, bestaande uit Liso Tunali, Kevin Zhou, Brian Spit en Javed Vishnudatt, kreeg voor hun plastic-tassen-statiegeld-initiatief het hardste applaus en dus de trofee.

De machine werkt zoals ieder ander statiegeldmachine: ‘’Zoals je nu je statiegeldflesjes inlevert, lever je je tasjes in. Je scant je tasje en gooit ‘m in de bak. Er komt een bonnetje uit en je krijgt je geld terug.’’ En niet alleen de gebruiker heeft hier baat bij. ‘’De supermarkten kunnen het plastic inzamelen en doorverkopen naar bedrijven die er geraffineerde olie van kunnen maken, om dit zo daadwerkelijk terug te recyclen naar herbruikbaar plastic.’’

Het project draagt bij aan de SDG’s Responsible Consumption & Production (Werken aan een Zero Waste Society), én Life Below Water (minder plastic in de zee).