Studenten pitchen innovatief filtersysteem tegen plasticvervuiling in zee

“Wij zijn twintigers en hebben nog een heel leven voor ons op deze planeet. We zijn ook industrieel ontwerpers. Met The Floating Coconet pakken we het grootste milieuprobleem in de wereld aan: de plasticvervuiling in rivieren en zeeën,” aldus Sjors van der Meer, een van de vijf Industrial Design Engineering-studenten die momenteel in Panama zit om hun filtratiesysteem te pitchen tijdens het Biomimicry Bootcamp. Als ze de Ray of Hope Prize Competion winnen, kunnen ze 100.000 dollar in de wacht slepen.

Flying coconet Industrial Design Engineering Tijdens hun opleiding Industrial Design Engineering leerden Dillon Shieh, Jafar Fernald, Alec Lange, Miyuki Nishizaki Flores en Sjors van der Meer biomimicry kennen. Sjors: “Dat is een nieuwe wetenschap die voorbeelden uit de natuur gebruikt als inspiratie om problemen op te lossen in onze geïndustrialiseerde wereld. Wij keken naar de speciale filtertechniek van de mantarog en de reuzenhaai en hebben die als voorbeeld genomen voor ons filtratiesysteem.” 

Drijvende kokosnoot

Ze zijn niet de eersten die een filtratiesysteem hebben ontwikkeld. Maar anders dan andere systemen filtert The Floating Coconet ook plastic dat dieper in het  water zit. Zij noemden hun systeem The Floating Coconet. Het systeem lijkt een beetje op een boei die als een drijvende kokosnoot op en in het water drijft. Sjors: “Om te voorkomen dat grote vissen daarin komen, kijken we of we speciaal ontwikkelde lichtsystemen kunnen gebruiken. Nu moeten we nog zien hoe we de heel kleine visjes bij de boei vandaan houden. Als het apparaat helemaal klaar is, moet het in alle vervuilde rivieren ingezet kunnen worden.” 

Finaleplaats

The Floating Coconet valt wereldwijd op. Sjors en zijn medestudenten hebben meegedaan met de Biomimicry Global Design Challenge 2019. Ze eindigden daar bij de beste tien. In februari 2020 dingen zij mee naar een finaleplaats in de Ray of Hope Prize Competition. Dat doen ze tijdens de Launchpad Bootcamp, midden in de Panamese jungle. Daar pitchen zij hun Floating Coconet en leren ze meer over de mogelijkheden van biomimicry.