De Moeders van De Mussen

Hoe kunnen we de relatie tussen De Haagse Hogeschool en de bewoners van de omringende wijken duurzaam versterken? Op dinsdag, 21 januari, waren De Moeders van De Mussen bij De Haagse Hogeschool op bezoek. Op initiatief van het Lectoraat Inclusive Education, kwamen dertig moeders uit de Schilderswijk ontbijten en kennismaken met de hogeschool. De afgelopen maanden is Aminata Cairo verschillende keren uitgenodigd om bij De Mussen te spreken. Na verschillende bezoeken aan De Mussen, was het nu tijd om de moeders ook kennis te laten maken met De Haagse Hogeschool.

Een groep van 30 moeders uit de Schilderswijk poseert voor het hoofdgebouw van de Haagse Hogeschool

Aminata verwelkomde samen met Ruben Boers en Karym Leito de moeders hartelijk met een ontbijt. Onder het genot van verse broodjes en fruit werd de bijeenkomst door Aminata geopend waarbij ze benadrukte hoe leuk en belangrijk het is dat de moeders er zijn om kennis te maken met de HHS, het onderwijs instituut waar veel jongeren uit Haagse wijken onderwijs volgen maar waarvan ook veel studenten de wijken in worden gestuurd voor projecten en stages. Voor de meeste was het een eerste bezoek aan de hogeschool, dat op steenworp afstand ligt van waar zij wonen. Aan de reacties was te zien dat men onder de indruk was van de massaliteit van het gebouw en de vele mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling.

Ruben volgde Aminata op door te vertellen over zijn ervaringen als docent bij de opleiding Social Work. Vanuit het docenten perspectief maakte hij met praktische informatie en indrukwekkende anekdotes inzichtelijk hoe veerkrachtig studenten zijn en wat de HHS allemaal voor studiemogelijkheden biedt. Het leidde tot een mooie dialoog over het belang van ouder betrokkenheid ter preventie van vroegtijdig studie uitval en veel vragen over de mogelijkheden om op latere leeftijd te studeren. Karym volgde Ruben op door vanuit zijn ervaringen als student op de hogeschool inzichtelijk te maken hoe het nou is voor een student die vanuit het MBO, waar onderwijs kleinschaliger en persoonlijker is, naar het HBO te komen, waar de school groter is en het soms lijkt alsof je opgaat in de anonimiteit. De meerwaarde van (studie) ondersteuningsnetwerken werd hierbij toegelicht. Als laatste gaf Laurence Guérin nog een korte introductie van haar Lectoraat Global Citizenship waarbij ook zij uitkeek naar meerdere uitwisselingsbijeenkomsten om de hogeschool en de omringende wijken nader tot elkaar te brengen.

Na het ontbijt en de presentaties was het tijd voor een rondleiding door het schoolgebouw. Tijd om het hele gebouw te laten zien was er niet, maar met een creatieve route langs de Speakerscorner, Aula, Food Court en via de bibliotheek omhoog en richting Slinger, kregen de bezoekers een goede indruk van het gebouw dat veel indruk maakte. Er werd geregeld stilgestaan om de vele indrukken te fotograferen. De rondleiding eindigde in de keuken van de opleiding Voeding en Diëtetiek waar Memon Boukiour samen met twee studenten aan de groep vertelde over de bijzondere faciliteiten van de opleiding en hoe studenten op deze opleiding worden opgeleid tot voedingsexperts.

Het was een gezellige en leerzame ochtend waarbij verschillende ervaringen en verhalen met elkaar hebben uitgewisseld. De groep was zeer enthousiast om nog een keer te komen en misschien samen met studenten van Voeding en Diëtetiek een project over voeding te beginnen. Om 11.30 was het alweer tijd om afscheid te nemen en uit te kijken naar de volgende bijeenkomst.

Een groep van 30 moeders uit de Schilderswijk poseert in een collegezaal