Circulair bouwen in het klein

Een piepklein kantoortje, midden op de Duurzaamste Kilometer van Nederland, geheel circulair gebouwd, vol met de nieuwste, duurzame technieken. Tweedejaars Bouwkunde studenten van De Haagse gingen de challenge aan en ontwierpen in opdracht van Bouwend Nederland een tiny office in Leiden.

tiny office website nieuwsbericht Op het terrein van de voormalige Kweektuin in Leiden is The Field ingericht: een zogeheten pauzegebied waar de laatste snufjes op het gebied van Bouwkunde tentoon worden gespreid. De stichting Technolab, een leerwerkbedrijf dat het vak Techniek onder de aandacht van jongeren wil brengen en de aansluiting op de arbeidsmarkt van afgestudeerden Bouwkunde wil verbeteren, schreef een challenge uit: ‘Ontwerp en bouw zo duurzaam en circulair mogelijk een tiny office’.

Enorm belangrijke rol

“Circulair bouwen, duurzaamheid, hergebruik van materialen. Er wordt in de bouw veel over nagedacht. Circulariteit zie je tegenwoordig terug in allerlei projecten, het gaat een enorm belangrijke rol spelen in de toekomst”, vertelt adviseur Onderwijs en Arbeidsmarkt van Bouwend Nederland, opdrachtgever van de challenge.

De schouders eronder

En dat heeft volgens Yvonne van der Hulst, eigenaar van Bouwbedrijf Van der Hulst aannemer van het project, alles te maken met “een gezonde ondernemersgeest”. “Na het Nationaal Klimaatakkoord moeten we echt met elkaar de schouders eronder zetten. Niet alleen van het gas af, maar ook nadenken over de bouw. Welke producten we kunnen hergebruiken in deze wegwerpeconomie.”

Showcase

Studenten zijn de werknemers van morgen. “En met deze challenge”, vervolgt Van Rossum, “lopen studenten een echt bouwproces door en maken ze kennis met de nieuwste technologieën. “Het idee is vervolgens om er een echte showcase van te maken. Een plek waar leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs, maar ook studenten Bouwkunde en bedrijven geïnspireerd raken.”

Duurzaam & circulair

Samen met studenten van mboRijnland staken vijftien studenten Bouwkunde van De Haagse de handen uit de mouw. Hogeschooldocent Cees Verweij: “De studenten leverden zelf een conceptschets aan en bedachten innovatieve manieren om een gebouw zo duurzaam mogelijk te bouwen en zo duurzaam mogelijk te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan duurzame en circulaire bouwmaterialen, duurzame en circulaire isolatie, maar ook aan circulair gebruik van meubilair.”

Modulair

Daarnaast stond in het Programma van Eisen dat de tiny office modulair opgebouwd moest worden. Verweij: “Dat betekent dat alle elementen van het gebouwtje gemakkelijk uit elkaar te halen moeten zijn om het ergens anders weer op te bouwen. Onroerend goed wordt hiermee roerend goed. En precies dat is waar de bouw in de toekomst naartoe gaat. Het is veel meer gericht op tijdelijkheid en op de eindgebruiker.”

Avant-garde

Ceylan Yazici, tweedejaars student Bouwkunde, was een van de deelnemers aan de challenge en maakte samen met zijn groepje een van de twee winnende ontwerpen. “Ik ben er heel trots op. Het is het eerste wat ik ontworpen heb dat gerealiseerd gaat worden.” En dat wordt een wel heel bijzonder klein kantoortje in Leiden, vol met smart technology waaronder energieopwekkende ramen, automatische klimaatregulatie door zelfsturende lamellen en dynamo’s in de stoelen die je eigen beweging omzet in energie om je telefoon mee op te laden. Verweij: “We zijn heel erg avant-garde.”