Finance & Control brengt blockchaintechnologie naar Ghana

Het begon met een bezoek aan de Ghanese hoofdstad Accra. Daar werden ze vriendelijk ontvangen door Matthew Opoku-Prempeh, de minister van Onderwijs. Het Ghanese tv-journaal pikte de ontmoeting op en deed er nog dezelfde dag verslag van. Niet elke dag komen mensen van De Haagse Hogeschool naar Ghana om een veelbelovend idee te bespreken. Hogeschooldocent Irénee Dondjio begint nóg te glimmen als hij een jaar later over dit bezoek vertelt. En terecht, want in Ghana gebeurt iets moois.

Blockcchain studenten Ghana Hij vertrok ruim 20 jaar geleden uit zijn geboorteland om in Nederland te gaan studeren. Inmiddels is hij behalve docent economie, marketing en wiskunde óók een van de blockchainexperts aan De Haagse Hogeschool. Juist die technologie biedt mogelijkheden voor zijn geboorteland. Hij wist zijn direct leidinggevenden en collega’s warm te maken voor een bezoek aan Ghana.

Voortrekker

De Haagse Hogeschool is een voortrekker als het gaat om de toepassing van blockchaintechnologie. Zo staat hogeschooldocent Jordi Jansen aan de wieg van de minors 'Introduction to Blockchain' en ’Blockchain & Cryptocurrencies Business, Law & IT’. De opleiding Finance & Control, het lectoraat New Finance en het kenniscentrum Mission Zero zien blockchaintechnologie als een serieuze niche. Dat blijft niet onopgemerkt. Steeds meer mensen, werkzaam bij overheden en centrale organisaties, zijn gaan inzien dat blockchain écht veel waarde kan toevoegen aan onderwijs en samenleving. Juist in landen waar de onderwijsinfrastructuur minder ontwikkeld is dan in Nederland.

Toegankelijk voor iedereen

Voor veel Ghanese jongeren zijn middelbaar en hoger onderwijs onbereikbaar. Tenzij zij gebruik kunnen maken van een open platform dat onderwijs toegankelijk maakt voor iedereen, gebaseerd op blockchaintechnologie. Zo’n platform ís er, geïnitieerd door De Haagse Hogeschool. Het heet Koios.online. De mogelijkheden ervan maakten vorig jaar niet alleen de onderwijsminister blij. Ook bestuurders en docenten van de Accra Technical University zagen onmiddellijk de potentie daarvan in.

Nuttig voor de samenleving

Irénee was in Ghana samen met drie mensen van de opleiding Finance & Control: opleidingsmanager Philippe van Pluymbroeck en de docenten Theo Bosman en Rachel Dede. “We wilden de minister van Onderwijs wijzen op de concrete mogelijkheden van blockchaintechnologie. Voor het onderwijs en ook breder voor de Ghanese samenleving. En we wilden bij hem de weg plaveien voor een samenwerking met meer Ghanese universiteiten om concrete projecten te realiseren. Tijdens de kick-off van twee projecten met de Accra Technical University konden we al velen overtuigen.”

Plastic en landeigenaren

Een van die projecten betreft het inzamelen van plastic zwerfafval. Irénee: “Met behulp van blockchain geef je waarde aan plastic. Als mensen plastic inleveren bij een verzamelpunt, krijgen ze een cryptomunt die ze kunnen besteden aan onderwijs.”
Een ander project betreft het eigenaarschap van stukken land. “In Ghana worden stukken land niet goed geregistreerd. Je kunt dus land kopen en daar een huis op bouwen om later tot de ontdekking te komen dat jij officieel niet als eigenaar van het land geregistreerd staat. Met alle ellende van dien. Blockchain is een platform dat betrouwbaarheid en transparantie kan bieden bij de registratie van land. Transparantie biedt rust.”

30 enthousiaste studenten

De Haagse Hogeschool is binnen Europa de eerste onderwijsinstelling die blockchain exporteert naar Afrika. Irénee: “Wanneer het gebruik van blockchaintechnologie in Ghana goed van de grond komt, willen we dit ook in Rwanda en Kenia gaan opzetten. In Accra werken op dit moment 30 studenten enthousiast aan blockchainprojecten. We begeleiden die via Slack. Het maakt mij erg blij dat ik 20 jaar geleden hier kon komen studeren en dat ik nu terug naar Afrika kan gaan met concrete en toegankelijke mogelijkheden om kennis te delen, om de samenleving te verbeteren en armoede te verminderen.”