De Haagse wordt een living lab

Wereldwijd is het gebruik van grondstoffen in de afgelopen eeuw verachtvoudigd. Op weg naar 2050, wanneer Nederland 100 procent circulair moet zijn, mogen overheidsorganisaties dit jaar nog maar 35 procent restafval hebben. De Haagse verricht onderzoek hoe Facility Management kan bijdragen aan het zo efficiënt mogelijk scheiden van afval.

afvalscheiding

“Onze studenten gaan twee jaar lang in drie unieke omgevingen heel praktisch aan de slag”, zegt hogeschooldocent Rachel Kuijlenburg. “We doen onderzoek in het gevangeniswezen, bij de facilitaire dienst van een Rijkskantoor en De Haagse wordt een living lab.”

Menselijk gedrag

Lege koffiebekers, stapels volgeschreven papier en een hele hoop voedselresten. Bij iedere grote organisatie gaat er per dag een flinke hoeveelheid afval doorheen. De afdeling Facility Management probeert zo goed en kwaad mogelijk al dit afval te scheiden. “Maar het komt aan op menselijk gedrag”, vertelt Kuijlenburg.

Honderdduizend afvalbakjes

“Op De Haagse bijvoorbeeld staan wel honderdduizend afvalbakjes. Als we de ruimte anders inrichten, met minder vuilnisbakken en meer scheidingsunits, kunnen we veel meer gescheiden afval inzamelen.” De truc is volgens Kuijlenburg om deze ‘eilanden’ strategisch te plaatsen op plekken waar mensen automatisch langslopen.”

Sensoren

Het onderzoek, vanuit het kenniscentrum Mission Zero, richt zich op de (her)inrichting van ruimtes, zodat iedereen verleid wordt tot automatisch duurzaam gedrag. “De Haagse wordt een living lab waar we onder andere met sensoren het gedrag van mensen kunnen zien. Op basis van die data kunnen we op slimme plaatsen scheidingsunits plaatsen.”

Vuilniszakken

Ook bij het gevangeniswezen is er heel wat circulaire winst te boeken. Studenten Facility Management brengen als eerste een bezoek aan een aantal gevangenissen in Nederland, ook al zijn deze bezoeken tot nader orde uitgesteld vanwege de coronacrisis. Kuijlenburg: “Ze gaan op onderzoek uit. Hoe lopen de afvalstromen? Ze gaan zelfs vuilniszakken verzamelen om de inhoud te analyseren.”

Shadowing

Ook zullen er studenten aan De Haagse rondlopen op ministeries. “Met shadowing gaan ze het menselijk gedrag op kantoor observeren. Zijn er meer vrouwen dan mannen of meer oude dan jonge mensen die hun afval scheiden? En wanneer lopen mensen langs de afvalbak? Is er een patroon te ontdekken?”

Zakje thee

Vaak is het bovendien een ratjetoe aan recyclestations met onduidelijke informatie. Studenten Industrieel Product Ontwerpen doen aan het onderzoek mee door betere ontwerpen te maken. Kuijlenburg: “Het is doodzonde als mensen moeten zoeken waar ze hun theezakje en waar ze hun koffiebeker in moeten doen. Dat moet direct duidelijk zijn.”

AVG

Uiteraard wordt het gehele onderzoek door de studenten verricht binnen de kaders van de Uitvoeringswet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Potje

De opgave is groot. Niet alleen bij De Haagse of bij de projectpartners, maar bij alle overheidsgebouwen in Nederland. Kuijlenburg ziet dan ook een grote urgentie van het onderzoek. “Wij hebben er een potje van gemaakt. Onze studenten moeten onze toekomst nu organiseren. Het is hun wereld, en die willen we op korte termijn mooier maken.”

Subsidie

Het onderzoeksproject is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van RAAK Publiek. Deze regeling creëert ruimte voor de ontwikkeling van praktische innovaties op hogescholen. De sensoren worden betaald uit het fonds Stichting Laan.