Afstuderen in Coronatijd

Hoe is het om als bijna afgestudeerde verpleegkundige te werken in de thuiszorg tijdens de corona-crisis? Vierdejaars HBO-V student Glenn Grötzinger fietst dagelijks door de Haagse wijken om ouderen die thuiszorg nodig hebben te helpen. En volgt de laatste lessen bij De Haagse om zijn diploma straks in ontvangst te nemen.

Glenn Grötzinger met zijn fiets in een Haagse wijk

“Of ik voorbereid was op deze crisis? Ja en nee. Net als veel mensen dacht ik bij de verhalen over China dat het wel daar zou blijven. Nu, nog maar een paar maanden verder, zitten wij ook in Nederland in een lockdown. Tijdens de opleiding heb ik veel praktijklessen gehad. Ook over omgaan met isolatiemaatregelen. Daar heb ik nu profijt van. Meer dan anders draait ons werk ook om omgaan met mensen. Dat leer je niet uit een boekje. Ik merk dat veel ouderen angstiger zijn, zich eenzaam voelen. Dus we bieden ook meer dan anders een luisterend oor, ook voor de naasten van onze cliënten. En ook daar ben ik tijdens mijn opleiding goed in getraind. Waar je nooit aan went, en dat geldt ook nu, is dat er cliënten overlijden. Dat blijft je raken.” 

Waardering 

Glenn werkt zelf al sinds zijn 16-e in de zorg. “Net als elke andere zorgprofessional krijgt ik nu heel veel waardering voor mijn werk. Als ik de supermarkt binnenkom in mijn uniform, laat iedereen mij voorgaan. Als ik door de wijk fiets, zwaaien mensen naar me en bedanken ze me voor mijn inzet. Dat doet me goed. Ik ben zelf altijd trots geweest op mijn werk in de zorg, maar het geeft een enorm goed gevoel als je merkt dat er veel waardering is voor mij en al mijn collega’s.” 

Soepel 

Het einde van de studie is voor Glenn in zicht. “Ik was bijna klaar op het moment dat we overgingen naar online onderwijs. Ik vind dat het allemaal soepel verloopt, vrijwel alle lessen gaan door en lukt dat niet, dan zijn er slimme oplossingen.” Als laatste opdracht voor zijn studie is Glenn bezig met het schrijven van een blog over zijn ervaringen in de thuiszorg voor de online uitgave van het tijdschrift Nursing.