Stage in Madrid levert Sanne een prijs op

Een paar dagen voor de uitreiking hoorde Sanne Walraven dat ze kans maakte op een prijs. Of ze vooral deel wilde nemen aan de conferentie FYSICA 2020, vanwege corona dit jaar online. Dus sloot ze op 17 april haar laptop aan op de tv en ging er met haar ouders en broertje eens goed voor zitten. Met zo’n 600 anderen woonde ze de conferentie via Zoom bij, een ervaring op zich. En jawel, samen met twee studenten Technische Natuurkunde van andere hogescholen bleek ze de NNV hbo Jong Talentprijs gewonnen te hebben.

Sanne Walraven

NNV staat voor Nederlandse Natuurkundige Vereniging. De prijs bestond uit 500 euro en een oorkonde, maar belangrijker is dat ze er een boost van kreeg. Haar afstudeerstage verloopt door de coronarichtlijnen en de thuiswerkplicht zo anders dan ze zich had voorgesteld dat ze een beetje aan zichzelf was gaan twijfelen.

Sanne kreeg de prijs voor haar stage van een half jaar in Madrid. Hartstikke leerzaam vond ze die. Met drie phd-studenten en een teamleider deed ze er onderzoek op nanoschaal naar de eigenschappen van materiaal dat voor zonnecellen maar ook voor leds gebruikt kan worden: metal halide perovskite. Zonnecellen worden op dit moment vaak gemaakt van het stugge materiaal silicium. Vandaar dat zonnepanelen ook plat op een dak moeten liggen. Onderzoekers zijn nu op zoek naar materiaal dat én goedkoper te produceren is én flexibeler is. Perovskiet is een geschikt alternatief omdat het minder stug is. Sannes onderzoek bestond uit verschillende onderdelen. Zo heeft ze met fluorescence microscopy  een perovskietvlok gescand en de diffusie ervan gemeten.

Inhoudelijk heeft ze werk verricht waar haar stagebegeleiders goed over te spreken waren. Ook heeft ze heel zelfstandig gewerkt, zich proactief getoond en uiteindelijk een verslag geschreven waar ze zelf eigenlijk ook heel tevreden over was. Op advies van haar begeleiders in Madrid had ze aan het begin van de stage twee leerdoelen geformuleerd en daar was in de begeleiding extra aandacht voor. Met als gevolg dat ze tijdens haar Madridperiode op het gebied van Engels en programmeren flinke progressie heeft geboekt. Het schrijven van het verslag was daardoor minder lastig.

Sanne kwam niet toevallig in Madrid terecht. Ze koos bewust voor een buitenlandstage omdat ze uit haar comfortzone wilde en ervan overtuigd was dat ze in een nieuwe omgeving minder afleiding zou hebben. In Nederland leidt ze nogal een druk studentenleven, vandaar. Ze vond het spannend om te gaan maar kijkt terug op een fantastische ervaring. Met die focus zat het in Madrid wel goed, en in het weekend had ze volop tijd voor leuke dingen. Alle interessante plekjes van Madrid heeft ze dus gezien en daarnaast heeft ze uitstapjes gemaakt naar andere delen van Spanje. Denk aan een roadtrip naar Bilbao en Santander in het noorden, een wijntour in Sevilla, een weekendje Mallorca. Madrid is een ontzettend grote stad. Prima voor een half jaar, maar veel langer zou Sanne er niet willen wonen.

Dat ze de prijs won, kwam als een verrassing. Sanne heeft studenten om zich heen die echt een passie voor natuurkunde hebben. Dat geldt voor haar wat minder. De eerste twee jaar van de opleiding vond ze dan niet per se heel leuk. Vanaf het derde jaar was het anders omdat de toepasbaarheid duidelijk werd en er meer keuzeruimte kwam. Op dit moment is ze bezig met haar afstudeerstage, in het VU-ziekenhuis. Ze is betrokken bij de ontwikkeling van een kar die naar ziekenhuizen gerold kan worden en waarmee tumorweefsel al tijdens de operatie geïmaged kan worden. Het grote voordeel is dat de chirurg zijn aanpak zo nodig meteen kan bijstellen terwijl er op dit moment gauw een dag overheen gaat voordat het resultaat van de weefselkweek bekend is.

De combinatie natuurkunde en gezondheid vindt Sanne zeker interessant, maar ze weet nog niet of haar toekomst daar ligt. Eerst gaat ze volgend studiejaar een eenjarige post-bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde doen. In Enschede. Ze vindt het interessant meer te leren over het functioneren van mensen binnen bedrijven. En of ze dan in haar werk later kiest voor management of toch natuurkunde? De tijd zal het leren. Voorlopig hoopt ze dat ze vanaf 1 juni weer in de labs mag om verder te kunnen gaan met de metingen die uiteindelijk zullen leiden tot een andere manier van imagen. Ze hoopt dan eind augustus te kunnen afstuderen en heeft dan nog een paar dagen om zich voor te bereiden op de nieuwe opleiding.

Wat ze met de geldprijs gaat doen? Tja, ze houdt van reizen en had in de zomer naar Mexico willen gaan. Door de opgelopen vertraging met afstuderen zit dat er niet in, áls de coronamaatregelen niet al roet in het eten zouden hebben gegooid. Ze bewaart het geld dus en gaat eerst een artikel over haar stage schrijven voor het tijdschrift van de NNV. En afstuderen dus.