Spatmaskers printen vanuit huis

Het ging allemaal ineens heel snel. Een simpel idee om beschermingsmiddelen tegen corona te produceren met je eigen 3d-printer thuis. Aan een landelijke oproep gaven Haagse studenten Bewegingstechnologie en Industrieel Product Ontwerp ruimschoots gehoor. “We hebben een complete assemblagelijn opgezet in het 3d-lab van De Haagse.”

Foto van spatmaskers Het begon allemaal eind maart met een telefoontje van een bevriende duikinstructeur van Fabian de Leede, zesdejaars student Maritieme Techniek aan de TU Delft. “Hij was in contact met het Albert Schweitzer Ziekenhuis Dordrecht en hoorde over het grote tekort aan mondkapjes daar.”

Snorkelmaskers

Veel studenten met een technische opleiding hebben thuis een 3d-printer staan. Het idee was om snorkelmaskers aan te bieden en daarop een medische filter aan te sluiten. En de 3d-printers zouden kunnen worden ingezet voor de productie van de benodigde adapters.

Balletje

Het idee ging als een balletje rollen. Via vriendengroepen op Whatsapp en via studieverenigingen werd het vuurtje snel verspreid. Ook werd het gedeeld op Discord, een online platform voor gamers. Fabian: “Binnen tien dagen hadden we al meer dan honderd leden en richtte ik samen met twee medestudenten het bedrijfje 3d-response op.”

Saamhorigheid

Barend Bruggeman, student-assistent bij de faculteit Techniek op De Haagse hoorde al snel van het initiatief en riep studenten Bewegingstechnologie en Industrieel Product Ontwerp aan De Haagse op mee te doen. “De saamhorigheid was groot. Binnen één dag kregen we tien reacties.”

Compleet 3d-lab

Met een crowdfundingsactie werd geld opgehaald voor materialen en vervoer. “En het mooie”, voegt Lisanne Fioole, docent Mens en Techniek, toe “was dat we op onze hoofdlocatie in Den Haag een compleet 3d-lab tot onze beschikking hebben.” Normaal gesproken worden de tien printers door studenten gebruikt om prototypes te maken.

Lopende band

Samen met studenten zetten Lisanne en Barend in korte tijd een complete assemblagelijn op. “We printten aan de lopende band, daarna werd alles in elkaar gezet en secuur schoongemaakt met alcohol.”

Spatmaskers

Al snel bleek dat de maskers vanwege de strenge veiligheidswetgeving niet werden goedgekeurd. Lisanne: “3d-response kwam gelukkig snel met een product dat wel aan de veiligheidsnorm kon voldoen: spatmaskers. Deze beschermingsmaskers hoeven niet te worden goedgekeurd, want het hoeft geen lucht te filteren.”

Laserprinter

En daar kwam weer De Haagse naar voren. “Op het lab is een lasersnijder aanwezig”, vertelt Barend. Spatmaskers bestaan voor een groot deel uit een doorzichtige plaat plastic die met dit betrekkelijk unieke apparaat gesneden moet worden. Fabian: “De Haagse heeft hier echt een hele belangrijke bijdrage geleverd.”

Opgedroogd

Inmiddels worden de spatmaskers grootschalig geproduceerd door de industrie en zijn de aanvragen bij 3d-response van zorginstellingen bijna volledig opgedroogd. Het bedrijfje is nu overgeven aan de non-profit organisatie Engineers without Borders. Fabian: “Zij gaan het internationaal inzetten, in Afrika en India, waar de coronapiek nog niet is geweest.”

Leerzame ervaring

En voor studenten aan De Haagse was het een leerzame ervaring. Lisanne: “De nuttige toepassing van 3d-printen werd opeens heel realistisch. 3d-printen is ideaal voor een snelle, kleine productie en kan een mooie bijdrage leveren aan onze samenleving. Dit was daar een prachtig voorbeeld van.”