Samen racen tegen de klok

Binnen 24 uur van probleem naar oplossing. Tweedejaarsstudent Werktuigbouwkunde Rwan Fawzy won, samen met drie studenten van andere opleidingen aan De Haagse, de hoofdprijs van The Health Innovation Challenge. “We keken naar hetzelfde probleem vanuit verschillende perspectieven. Daar heb ik veel van geleerd.”

Rwan racen tegen de klok Ze kreeg op school een folder in haar hand gedrukt en een week later had ze zichzelf ingeschreven als individuele deelnemer voor The Health Innovation Challenge. Een initiatief van de gemeente Rotterdam om regionale zorg te innoveren met creatieve oplossingen. Studenten met verschillende achtergronden krijgen een probleem voorgeschoteld en moeten daar samen binnen een etmaal een oplossing voor presenteren.

Wakker blijven

“Ik hou van uitdagingen en werd alleen al door het feit dat ik een nacht moest wakker blijven en toch helder moest blijven nadenken getriggerd om mee te doen.” Zonder voorbereiding en met als enige verwachting dat de tijdslimiet van 24 uur veel te kort zou zijn, kwam Rwan op vrijdag 6 maart aan bij het evenement in school. Ze had geen boeken, etui of andere spullen meegenomen, terwijl ze zag dat een ander groepje zelfs een 3D-printer achter de hand had.

Rondslingerende krukken

Rwan werd ingedeeld in een groepje met drie internationale studenten Industrieel Product Ontwerpen. Het team jonge geesten kreeg eerst een presentatie van een praktijkprobleem van het Reinier de Graaf Ziekenhuis: hoe kun je valincidenten door rondslingerende krukken verminderen? “Ik was de enige met de studie Werktuigbouwkunde en merkte al snel dat mijn technische kennis goed van pas kwam. De anderen luisterde echt naar mij.”

Brainstormen

Bevlogen ging het team van Rwan aan het werk. “Gelukkig werkten de andere studenten met hetzelfde plan van aanpak als waar ik mee werk met mijn studiegenoten. In het begin ging de samenwerking nog wat stroef, want mijn teamgenoten zijn internationale studenten en ik moest eraan wennen om in het Engels te brainstormen.” Maar daarna bleken de verschillende culturen en studieachtergronden een meerwaarde te hebben. “We combineerden onze kennis tot een geheel.”

Hele nacht doorwerken

Na het maken van de planning en een inventarisatie wat er al op de markt wordt aangeboden, draaide het team overuren in het maken van allerlei mogelijke oplossingen.
Ze werkten de hele nacht en veel tijd om te rusten was er niet, want de klok tikte door. “Er kwamen veel te moeilijke en onrealistische ideeën opborrelen om te produceren in zo’n kort tijdsbestek.”

Schaal met snacks

Het lukte net op tijd om tot een simpele oplossing te komen die ervoor zorgt dat een kruk blijft staan nadat hij wordt losgelaten. Voor de pitch moesten ze echter ook nog een prototype maken. “En een 3d-printer zou daar tien uur overdoen, terwijl we nog maar twee uur hadden.” Rwan keek rond en – out-of-the-box – zag ze een schaal met snacks op tafel staan. “Daar hebben we een gat in gelaserd en omgetoverd tot ons prototype.”

Google

Bij de pitch de volgende ochtend bleek hun nachtelijke inspanning geen windeieren op te leveren. Ze wonnen de hoofdprijs, een deelname aan de European Innovation Academy voor drie weken in Cascais, Portugal. Volgend jaar komen ze in contact met bekende CEO’s en grote bedrijven als Google. “Leren doe je in de praktijk, samen met anderen. Dat heb ik nu wel geleerd.”