Lisannes tool maakt vrachtwagenritten efficiënter

Hoe zet je ingehuurde vrachtwagens optimaal in? Dat was de vraag waar Lisanne van den Ing (23) tijdens haar afstudeeronderzoek bij een bedrijf in goederentransport mee aan de slag ging. Als student Toegepaste Wiskunde koos ze een wiskundige methode voor het maken van een efficiënte planning. Daar programmeerde ze een handige tool mee. Handmatig plannen van ritten is dus niet meer aan de orde. Wel zo makkelijk. En ook niet onbelangrijk: het bedrijf is ook nog eens goedkoper uit.

Lisanne van den Ing studente Toegepaste Wiskunde

Operationele research helpt bedrijf om goedkoper te werken

‘Operationele research’ heet het vakgebied waar de opdracht in valt. En dat is niets anders dan bedrijfsprocessen optimaliseren met gebruik van wiskunde. Meteen in het begin van de opleiding maakte Lisanne er al kennis mee. Eigenlijk vormden de eerstejaarsvakken Grafentheorie* en Visual Basic for applications de basis voor haar hele afstudeeronderzoek. Haar programmeerkennis breidde ze verder uit tijdens projecten in het tweede en vierde jaar, waarin ze met medestudenten aan opdrachten uit de praktijk werkte. Wat ze vooral leuk vindt aan opdrachten op het gebied van operationele research is dat ze direct een kostenbesparing kunnen opleveren. Ze koos dan ook heel bewust voor een afstudeerstage binnen dit vakgebied.

Stages gebruiken om te ontdekken wat je leuk vindt

Haar stage in het derde jaar van de opleiding liep ze bij een bloemenhandel. Daar lag de focus op data-analyse. Ze deed er onderzoek naar het voorspellen van de verkoop van de verschillende soorten bloemen, zodat het bedrijf gerichter kon gaan inkopen. Een hele andere tak van sport weer. Lisanne heeft haar stages dus benut om een beter beeld te krijgen van wat ze echt leuk vindt. En ook om de opgedane kennis toe te passen in het bedrijfsleven natuurlijk. Lisanne: “Het draait hier om communicatie. Ik heb niet alleen geleerd welke vragen ik moet stellen om de processen juist in kaart te brengen, maar ook hoe ik de wiskundige methode begrijpelijk kan uitleggen aan collega’s met weinig wiskundige kennis. Daarnaast heb ik geleerd om meer op mezelf te vertrouwen.”

Uitzoeken wie het beste welk ritje kan doen

Wat ze nu precies heeft gedaan? Lisanne deed haar afstudeerstage bij Expeditors International BV, een bedrijf dat klanten helpt met het regelen van goederentransport. Over land, over zee en door de lucht. Op de locatie Rozenburg, waar Lisanne werkte, draait het vooral om transport van goederen tussen de eigen loods en de klant. De ritjes in de directe omgeving werden uitgevoerd met vrachtwagens die dagelijks gehuurd worden; de langere ritten werden door externe partijen uitgevoerd. De opdrachtgever vermoedde dat de rittenverdeling handiger kon. Lisanne zocht uit welke goederen het beste door de eigen mensen kunnen worden vervoerd en welke door de externe chauffeurs. Daarnaast automatiseerde en optimaliseerde ze de rittenplanning.

Zelf een tool programmeren

Ze pakte het doordacht aan, Lisanne. Om te beginnen ging ze in gesprek met medewerkers die zich bezighouden met het inplannen van de gehuurde vrachtwagens. Zo legde ze de vinger op de zere plek. Daarna dook ze de literatuur in en verdiepte ze zich in de wiskundige methodes waarmee een probleem als dit kon worden opgelost. Ze verwerkte de methode van haar keuze in een door haarzelf geprogrammeerde tool, die ze na haar stage nog verder optimaliseerde. Zo wist ze zeker dat deze echt gebruikt zou worden.

De kunst van het creëren van draagvlak

Expeditors was blij met Lisanne en de tool. Het werk op diverse afdelingen is er eenvoudiger én effectiever door geworden. Wel moesten de ‘warehouse transportation planners’ even wennen aan het idee dat juist het leuke werk, het plannen van de ritten met de hand, wegviel. Dus was het de kunst om te laten zien dat zo’n tool meer kan dan alleen werk wegnemen. Zo zorgde Lisanne dat iederéén het programma met plezier ging gebruiken.

*Bekijk een proeflesje Grafentheorie op Instagram.