Wijk lanceert samen met De Haagse Hogeschool een innovatieve minor

De Haagse wijk Binckhorst en De Haagse Hogeschool hebben deze maand de eerste Nederlandse (maar Engelstalig en internationale!) minor gelanceerd die is ontworpen als een ‘regenerative learning ecology’ waarin het hele gebied als opdrachtgever fungeert om gezamenlijk te leren naar een duurzame toekomst.

BinckPraktijkAcademie Voor het onafhankelijk initiatief I’M BINCK is deze minor een mooie stap op weg naar het streven om het gebied als een klaslokaal te ontwikkelen voor de transitie naar een circulaire en regeneratieve woon/werkwijk. Voor het kenniscentrum Mission Zero en de opleiding Industrial Design Engineering is dit een mooie stap om bij te dragen aan transformatie van de regio en de lerende actief binnen deze regio.

Primeur

Het is in Nederland de eerste keer dat een gebied als opdrachtgever voor een minor van een hogeschool fungeert. De minor duurt 15 weken. Naast twee coördinatoren zijn er 35 gastdocenten en partners in het werkveld binnen (en buiten) de Binckhorst bij betrokken. Deelnemers aan de minor bestaan uit studenten van De Haagse Hogeschool (12 verschillende studierichtingen). De minor wordt georganiseerd in samenwerking met Wageningen Universiteit & Research.

Leren vanuit de praktijk

Tijdens de lancering op 4 september kreeg een groep van 17 geïnteresseerde studenten uit Den Haag en Wageningen een rondleiding door de Binckhorst. Daarbij werd ingegaan op de uitdagingen van de transformatie van het gebied en werd een bezoek gebracht aan de FokkerTerminal, de voormalige vliegtuighangar die nu wordt gebruikt als evenementenlocatie en Nederhout, een meubelmakerij die bewust uitsluitend hout uit Nederland gebruikt. ’s Middags brachten de studenten in Apollo 14 de opgedane indrukken en inzichten gelijk in praktijk door circulaire uitdagingen op te stellen.

Next Steps

Tijdens het bezoek leerden de studenten over wat er allemaal al gedaan wordt in de Binckhorst. Bij de FokkerTerminal kregen de studenten uitgelegd hoe de organisatie erin slaagt om 100% CO2 neutraal te werken. Bij Nederhout kregen ze een fascinerend verhaal te horen. Zij zijn deels al circulair bezig, maar lopen tegen de variabiliteit van materialen aan en de tijd die het kost om samenwerkingen te creëren. What’s next?! Samen met Accez, I’M BINCK, de WUR en het Kenniscentrum MZ gaan we vanaf 28 september aan de slag met circulaire gebiedsontwikkeling

culminerend in een fysieke bijeenkomst op 16 oktober om gezamenlijk een circulaire school te bouwen! Kortom, daar moet je bij zijn.

Schrijf je in
Het college zit inmiddels vol. Nieuwe inschrijvingen worden op de reservelijst geplaatst.