Veel kansen voor internationale studenten in coronatijd

Een nieuwe periode beginnen op een nieuwe school is altijd spannend. Nieuwe klasgenoten, vrienden, docenten en natuurlijk een nieuwe omgeving. Voor internationale studenten is deze omgeving nóg anders en de spanning hoogstwaarschijnlijk nóg groter, vooral in de coronacrisis. Gelukkig heeft elke medaille een keerzijde: Deze tijd biedt ook veel kansen voor hen. Vooral bij een hogeschool dat internationale verbondenheid hoog in het vaandel heeft staan.

internationale-studenten-in-coronatijd De coronatijd heeft gezorgd voor veel veranderingen. Onderwijs, zoals we het gewend zijn in het klaslokaal, heeft plaats gemaakt voor een grotendeels online leerplek. Hoorcolleges in grote zalen worden vervangen door Teams colleges en voor fysieke activiteiten geldt (nog altijd): social distancing met anderhalve meter afstand.

Studenten die op 1 september zijn begonnen bij De Haagse Hogeschool – of al langere tijd studeren – ervaren deze omslag. En het nieuwe normaal is vooral voelbaar voor de internationale studenten onder hen. Zij moeten hun weg vinden in een nieuwe hogeschool in een nieuw land met een andere cultuur. Dat is niet niks. Maar De Haagse Hogeschool vindt het belangrijk hierbij te helpen.

Verbinden

Hoe zorg je er dan voor dat nieuwe studenten toch gerust kunnen landen in onzekere tijden? Volgens Marlies Rexwinkel, teamleider Inschrijving en International Office, kun je het antwoord op deze vraag opsommen in 1 woord: verbondenheid. Een student die zich verbonden voelt met de hogeschool, voelt zich tenslotte thuis. Daarom is het best belangrijk dat studenten bij aankomst dit gevoel ook krijgen. Hoe? Door hen zoveel mogelijk kennis te laten maken met de hogeschool.
Marlies: ‘’Er zijn opleidingen die het hele eerste semester online houden. Andere opleidingen hebben een mengvorm van fysiek en online onderwijs: Voor fysiek onderwijs op het campus krijgen eerstejaarsstudenten een beetje voorrang, omdat het extra belangrijk is voor hen – zeker voor de internationale studenten – om te binden met de school, klas en docenten.’’

Nieuwe initiatieven

Studenten kunnen zich fysiek en coronaproof verbinden op één van de vele hogeschoollocaties. Maar vergis je niet: ook online onderwijs biedt deze mogelijkheid. En op een best bijzondere manier.

Eveke de Louw is coördinator van Team Global Citizenship & Internationalisation. Door kennis over Internationalisation at Home kan De Haagse Hogeschool online onderwijs en internationalisering handig met elkaar combineren. Eveke: ‘’Je ziet dat er allerlei initiatieven ontstaan. Opleidingen grijpen nu bijvoorbeeld veel meer naar online samenwerkingsprojecten. Zo worden studenten van onze opleiding gekoppeld aan studenten van een universiteit in een ander land om samen aan een project te werken. Bijvoorbeeld in de minor Artful Business Creations van Faculteit Management & Organisatie. Dat is al langer een ontwikkeling in de wereld van internationalisering, maar dat neemt wel heel erg een vlucht nu.’’

Stap voor de toekomst

Deze digitale vorm van onderwijs is nu dus uiteraard actueel, maar het is zeker geen nieuw territorium voor De Haagse Hogeschool. ‘’Zo is De Haagse al een lange tijd lid van het COIL (collaborative online international learning) -platform, waarbij universiteiten en hogescholen zich kunnen aanmelden matches kunnen vinden. Bijvoorbeeld: Ik heb een module met internationale betrekkingen, ik wil graag een online project doen. Wie ziet daar wat in? Dat is een heel leerzaam proces voor de docent, omdat hij eerst met de partner in het buitenland moet gaan bespreken. En uiteraard is het ook heel verrijkend voor studenten.’’ Aldus Eveke.

Aanpassen aan een nieuwe realiteit, dat is altijd wennen. Maar de initiatieven die uit de coronatijd komen, zijn een grote stap voor de toekomst. Deze samenwerkingsinitiatieven, fysiek of online, dragen bij aan betrokkenheid met elkaar en de wereld om ons heen. En juist in deze tijd is dat zo nodig.