Ambassadeur Hoekstra in debat met studenten

Mag Trump aan zijn tweede termijn beginnen of heeft Biden de beste papieren? In de week voor de Amerikaanse verkiezingen, bespraken studenten van De Haagse met ambassadeur Pete Hoekstra onder leiding van Amerika-kenner Maarten Kolsloot de traditioneel spannende campagnestrijd.

Pete hoekstra In de Speakers’ Corner ontmoetten studenten van de opleiding European Studies, Fenna Milbauer, Rick Herssevoort, Maaike Ouwejan, Oliver Gyori en Sophie Nelck maandag 26 oktober de Amerikaanse ambassadeur in Nederland. “Ik vond het interessant om het perspectief van de ambassadeur te horen. Ik ben ook een Amerikaan met een Nederlandse achtergrond en vind het interessant om te zien hoe het perspectief op Amerika zo anders kan zijn”, aldus Fenna.

America first

Een van de eerste momenten nadat president Trump vier jaar gelden was geïnaugureerd tot president van Amerika, was zijn uitspraak ‘America first’. Hoekstra: “De Nederlandse media besteden veel aandacht aan deze uitspraak. De toon van Trump is misschien anders, maar alle regeringsleiders stellen het belang van hun land voorop.”

Meebetalen

Ook het perspectief op de NAVO is anders in Europa dan in de Verenigde Staten. Hoekstra: “Amerika houdt van de NAVO. Doet Nederland dat ook? Zij betalen te weinig, ondanks beloftes. Iedereen moet zijn aandeel betalen. De NAVO bestaat 70 jaar en bracht vrede en welvaart in Europa. Waarom zijn er Europese landen die niet zo veel meebetalen aan de NAVO?”

Minder besmettingen

De aanpak van de Covid-pandemie is een belangrijk verkiezingsonderwerp. Maaike vroeg zich af of dat geen negatief effect heeft op de steun voor Trump. Hoekstra: “President Trump heeft veel bereikt de afgelopen maanden. Er is een grote kans dat we eind dit jaar een vaccin hebben. Bovendien zijn er in de Verenigde Staten relatief veel minder besmettingen dan in Nederland.”

Black Lives Matter

Een ander belangrijk verkiezingsonderwerp is de grote commotie in de Verenigde Staten rondom Black Lives Matter. Rick vroeg aan Hoekstra of Trump hier wel goed op heeft gereageerd. Hoekstra: “Deze president is minderheden enorm tegemoetgekomen. De groeiende economie heeft de zwarte gemeenschap erg geholpen.” Maar is Amerika dan niet verdeelder dan ooit? Volgens Hoekstra ging het land al onder Obama gebukt onder grote verdeeldheid. “Al onze verkiezingen zijn close.”

Bang

Vanwege haar Amerikaanse achtergrond is Fenna bijzonder betrokken bij de Amerikaanse verkiezingen. In de Amerikaanse media is er veel aandacht voor verkiezingsfraude en de reactie van Trump op de verkiezingsuitslag. “Ik ben bang hoe deze verkiezingen uiteindelijk af zullen lopen.” Hoekstra steunt de zorgen van Trump over verkiezingsfraude. “Het systeem moet 100 procent accuraat zijn. Ook bij de leiderschapsverkiezing van het CDA ging het mis.”

Leerzaam

Achteraf zijn de studenten positief over het debat met de ambassadeur. “De heer Hoekstra is voor sommigen een controversieel persoon vanwege zijn uitspraken over 'no-go zones' en zijn relatie met president Trump. Maar het was een sympathieke man en een leerzaam debat”, aldus Rick.

Spannend

“Naar mijn idee is een grote groep mensen wel echt klaar met Trump als president door zijn optreden bij de Black Lives Matter protesten en zijn laconieke aanpak van het virus”, meent Maaike. “Desondanks heeft Trump een grote achterban, dus het zal wel spannend gaan worden.”

Wie er ook wint …

Want accepteert Trump de uitslag van de verkiezingen als Biden wint? Dat is geen discussie volgens Hoekstra. “Op 20 januari eindigt het presidentschap automatisch. Er is dan geen grondwettelijke macht meer. Wie er ook wint, de winnaar zal ingezworen worden.”

Je kunt hier het debat met ambassadeur Hoekstra terugkijken.