Lector ‘Impact of Sport’ Frank van Eekeren wil het speelveld veranderen

Sport is in bijna alle gevallen teamwork. Samen met je ploeggenoten en/of je trainer werken aan een nog betere prestatie in een fysieke omgeving. Dan is het haast tegennatuurlijk om als lector ‘Impact of Sport’ je intreerede ‘#Changing the Playingfield’ noodgedwongen digitaal te houden. Op afstand. Frank van Eekeren maakte er niettemin op donderdag 26 november een bijzondere gebeurtenis van. Zijn rede hield hij in de vorm van 3 video’s, allemaal opgenomen in de Haagse wijk Morgenstond. Deze video’s boden stuk voor stuk genoeg stof om door te praten tijdens een levendige talkshow met een aantal zeer betrokken genodigden.

Frank E Aan de talkshow deden behalve wijkbewoners ook NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen en topatleet Khalid Choukoud mee. Maar ook de Haagse wethouder sport Hilbert Bredemeijer en de hoogleraar bestuurskunde Mark Bovens brachten waardevolle dingen in. Marijn de Vries, voormalig profwielrenster en Trouw-sportcolumnist, hield de talkshowgasten en andere belangstellenden prima tussen de lijnen. Daarvoor had zij geen VAR nodig.   

Verschil maken

Welke positieve impact kan sport hebben in de samenleving, in de wijk? Het onderzoekgebied van Frank van Eekeren en zijn team is Den Haag Zuidwest en dan met name de wijk Morgenstond. Een wijk met zo’n 150 nationaliteiten en veel sportfaciliteiten. Zo grenst de wijk direct aan het Zuiderpark en Sportcampus Zuiderpark. Toch blijkt uit onderzoek dat het niet zo goed gesteld is met de participatie van bewoners in dit stadsdeel. Maar 30 procent van hen voelt zich echt thuis in de wijk. Hoe kunnen sportorganisaties dan het verschil maken? Kijk wat Frank van Eekeren daarop zegt.

Bindende krachten

“Alle ballen op de sport!” Het is beslist een mooie uitspraak van een lector ‘Impact of Sport’. Sport als middel om de participatie van bewoners te vergroten. Sport als podium van waardevolle ontmoetingen. Maar wie bovenstaande video heeft bekeken, heeft ook het grote ‘maar’ van Frank van Eekeren gehoord. En áls je dan al ontmoetingen via de sport kunt faciliteren, hoe worden die dan waardevol in een samenleving die per definitie niet homogeen is? Hoe ga je de bindende krachten die er gelukkig óók zijn, benutten? Kijk wat de lector ‘Impact of Sport’ daarover zegt in deze video.

Meer nodig dan faciliteiten

Onderzoekers in een living lab staan heel dicht bij de wijk, bij hun onderzoeksobject. Op de plek waar het moet gebeuren, kunnen zij nieuwe vormen van sportaanbod en samenwerking ontwikkelen. Kunnen zij tot nieuwe inzichten komen. Met als gevolg dat de participatie van bewoners in een wijk als Morgenstond groter wordt door waardevolle ontmoetingen. Zo kan sport echt impact krijgen op een hele samenleving. De faciliteiten zijn er. Denk alleen al aan de prachtige Sportcampus Zuiderpark. Aan alle kleine sportveldjes die verspreid liggen in de wijk. Maar om sport impactvol te kunnen maken in de samenleving heb je meer nodig dan faciliteiten. Kijk wat Frank van Eekeren daarover zegt in de derde en laatste video van zijn intreerede.
 

Breed en open onderzoeksveld

De intreerede van lector ‘Impact of Sport’ Frank van Eekeren gaf een mooie schets van het brede onderzoeksveld dat voor hem en zijn onderzoeksteam open ligt. Er kan veel bereikt worden wanneer we met z’n allen bereid zijn om het speelveld te veranderen. De talkshowgasten zijn ervan overtuigd, dat sport veel kan bijdragen aan een vitale en inclusieve samenleving. Over het hoe kunnen zij van mening verschillen. Die vraag mogen zij met vertrouwen in handen leggen van lector Frank van Eekeren en zijn team.