Surfend nadenken over scriptie

Het kan gewoon, een opleiding volgen aan De Haagse en afstuderen in Australië. Roxy Diephuis, student Ruimtelijke Ontwikkeling, volgde in 2019 een paar minoren in Melbourne en besloot om langer te blijven. Om te werken eigenlijk, maar door visumgedoe koos ze er toch voor om aan haar scriptie te beginnen. Ook dat liep anders, want tijdens een rondreis strandde ze vanwege corona aan de oostkust terwijl haar stage in het westen was. Gelukkig vond ze een interessante nieuwe opdracht bij een architectenbureau: nadenken over klimaatvriendelijke gebiedsontwikkeling van Gold Coast. Hoe zorg je dat er wel woonruimte bijkomt, maar dan liefst op een duurzame manier en zodanig dat de identiteit van het gebied behouden blijft?

Roxy-surfen

Ideeën verzamelen tijdens het surfen

Om te beginnen ging ze zelf in het gebied wonen om te ervaren hoe dat was en om er lekker vaak rond te kunnen lopen. Daar wonen was geen straf, want Gold Coast heeft een subtropisch klimaat en ligt aan de zee. Als je dan weet dat Roxy als kind al graag op een surfboard stond, zal het je niet verbazen dat ze de dag steevast met een uurtje surfen begon. Dat was niet alleen ontspannend maar leidde er ook toe dat ze in contact kwam met bewoners van het gebied en zo lekker veel ervaringen en ideeën kon verzamelen. 

Tramlijn mogelijk op andere plek

Als het aan Roxy ligt, ziet het gebied er over tien jaar anders uit. Niet heel anders natuurlijk, want die skyline is er voorlopig nu eenmaal, maar ze hoopt dat er bij de binnenkort aan te leggen tramlijn al rekening gehouden wordt met haar scriptie, de design guide en de gebiedsstrategie die ze schreef voor de gemeente van Palm Beach. Daarin legt ze uit waarom het om allerlei redenen veel beter zou zijn als de tramlijn achter de skyline in plaats van ervoor zou komen. Het achterliggende gebied wordt er beter bereikbaar door, wat een gunstige invloed heeft op de interactie en economie. Ook voor de infrastructuur is het positief.

Duurzame alternatieven voor hoogbouw

Verder hoopt ze dat politici gaan nadenken over de alternatieven die zij heeft beschreven. Niet per definitie de hoogte in bouwen dus, maar eerder de bizar grote tuinen in het laagbevolkte gebied achter de hoogbouw wat verkleinen, zodat daar ruimte ontstaat voor meer gebouwen. Die zijn wat Roxy betreft dan niet hoger dan acht verdiepingen en hebben een ontwerp waarin aandacht voor functionaliteit is. Dan hebben de bewoners in principe geen airco nodig en behouden de mensen die erachter wonen hun uitzicht, privacy en zonnige tuin.

Subtiel invloed uitoefenen

Al snel bleek dat Roxy’s onderzoek een politiek gevoelig thema raakt, dat veel mensen allerlei belangen bij gebiedsontwikkeling hebben. In het radio-interview dat ze na de afronding van haar onderzoek gaf, heeft ze dan ook gezegd dat ze niet meer heeft gedaan dan een scenario schetsen waarmee de doelen voor dichtheid behaald kunnen worden, rekening houdend met klimaatverandering en op zo’n manier dat mensen er fijn kunnen wonen. “De ultieme uitkomst is het niet, wel een manier om mensen aan het denken te zetten”, benadrukt Roxy. Ze hoopt invloed uit te kunnen oefenen zonder op iemands tenen te trappen: “Ik hoop dat als iemand zegt dat hoogbouw de enige manier is om de doelen voor dichtheid te behalen, dat iemand anders dat dan in twijfel trekt en op mijn onderzoek wijst”.

Coronaworstelingen

Roxy heeft ook geworsteld tijdens haar afstudeerperiode. Door de coronamaatregelen was het lastiger om mensen te leren kennen. Ze kon bijvoorbeeld ook niet op kantoor werken, en schreef in eerste instantie dus thuis aan haar scriptie. Zodra de maatregelen versoepeld werden, regelde ze een tafel in een flexwerkruimte in de buurt. Ze weet het zeker: haar uitgebreide Plan van Aanpak en de feedback die ze daarop kreeg, heeft haar voor latere fouten behoed. Een fijn houvast was dat. 

Alleen maar ook samen

Omdat ze er rekening mee hield dat het resultaat wel wat impact zou kunnen hebben, had ze iedere dag zin om verder te gaan met het onderzoek. Elke keer als ze een deelvraag had beantwoord, benaderde ze een expert uit het netwerk van de collega’s van het architectenbureau voor feedback. Verder had ze via Teams elke twee weken heel fijn contact met haar docentbegeleider in Nederland. Die adviseerde haar telkens als ze vastliep in het proces en gaf haar als belangrijkste tip om te zorgen voor een paar productieve uren per dag en verder vooral ook te genieten van haar verblijf daar.  

Een perfecte scriptie

En met effect, want de scriptie van Roxy leverde een 10 op. Toen ze de definitieve versie van haar scriptie nog eens doorlas, was ze zelf ook best een beetje onder de indruk van wat ze had gedaan. Maar op een 10 had ze toch niet durven hopen. Het is voor haar een beloning voor een periode van heel hard werken en ze is ervan overtuigd dat de samenwerking die ze telkens heeft opgezocht haar hier heeft gebracht. Ze is dus vooral trots op de persoonlijke groei die ze de afgelopen periode heeft doorgemaakt. Werkte ze tijdens de eerste jaren van haar studie het liefst in haar eentje aan projecten, nu heeft ze ingezien dat samenwerking echt iets oplevert.

Zenuwen overwonnen – een verdiende 10

Op de dag van haar afstudeerpresentatie was ze onverwachts zenuwachtig. Terwijl ze de ruimte inliep, herinnerde ze zichzelf eraan dat het háár onderzoek was en dat zij dus de expert was. De presentatie verliep goed, en ook de vragen van de externe deskundige wist ze met overtuiging en realiteitszin te beantwoorden. Docentbegeleider Marjakke vult aan: “Iedereen was vol lof over Roxy. Zij heeft heel zelfstandig gewerkt en een afstudeerwerk afgeleverd dat verder gaat dan wat wij in ons onderwijs verzorgen. Ze heeft zich veel nieuwe stof eigengemaakt, was pro-actief en heeft feedback goed verwerkt. De opdrachtgever kan zo verder met haar voorstel. Omdat het hele pakket aan competenties op het gebied van kennis, houding, gedrag en vaardigheden zo bovengemiddeld was aangetoond, wilden we haar belonen voor haar harde werk en inzet en fantastische resultaat. Vandaar die 10.”

Werkervaring opdoen in Australië

Gold Coast is de plek waar Roxy de komende tijd woont. Daar is ze veel te blij. Van haar afstudeeronderwerp heeft ze voorlopig even genoeg, maar ze weet zeker dat ze er later weer iets mee wil. Tijdens deze stage heeft ze ingezien hoe bepalend het skelet van een gebouw al is en daar wil ze zeker mee verder. Nu gaat ze eerst een tijdje voor consultancybureau SmartConsult werken, als specialist op het gebied van bouwprestatie. Met de klant bekijkt ze de huidige situatie, en dan maakt ze een stappenplan om toe te werken naar een milieuvriendelijkere en efficiëntere situatie. Ze merkt dat haar klanten het heel fijn vinden dat er iemand is die naar zowel de omgeving, het klimaat als het totaalplaatje van het gebouw kijkt. 

Hoe ziet Roxy’s toekomst eruit?

Voorlopig is dit voor Roxy een prima manier om haar werkervaring uit te breiden. Over een jaar of twee wil ze een master gaan doen. Welke master het wordt en of ze zich inschrijft voor een master daar of toch hier in Nederland, daar denkt ze nog even over na. Grote kans dat ze de knoop doorhakt als ze op haar surfboard staat. Of daar net vanaf gesprongen is.

Zin om Roxy’s scriptie te lezen? Dat kan: bekijk de scriptie.