“Ik bestrijd onrecht met woorden”

Tijdens een online live cast won student Riiziane Golamun van De Haagse Hogeschool dinsdagavond de prestigieuze ECHO Award, een onderscheiding vanwege prestaties op het gebied van diversiteit en inclusiviteit. “Ik bestrijd onrecht met woorden.”

Riiziane_ECHO

“Ik ben altijd bezig met het concept rechtvaardigheid. Als ik onrecht of geweld zie wil ik de-escaleren. Er gaat iets branden in mij om in actie te komen.”

Diversiteit & Inclusie
ECHO is een non-profit organisatie, gericht op Diversiteit & Inclusie (D&I) in het (hoger) onderwijs en de arbeidsmarkt. Ieder jaar worden succesvolle met een niet-westerse achtergrond studenten genomineerd voor de ECHO Award, omdat ze zich onderscheiden vanwege excellente studieprestaties, actieve maatschappelijke betrokkenheid, organiserende kwaliteiten en een vernieuwende visie op diversiteit en inclusie binnen de Nederlandse samenleving.

Malieveld
En Riiziane zit niet stil. Als we de student Bestuurskunde en Overheidsmanagement vragen naar haar nevenactiviteiten de afgelopen jaren krijgen we een heel rijtje te horen: lid van de Taskforce Diversiteit & Inclusie bij De Haagse Hogeschool, organisator jaarlijkse debatdag, secretaris studievereniging, voorzitter Haagse studentenvakbond en het oprichten van een lokale politieke partij. Momenteel stopt ze haar energie in Build the Table en is ze kandidaat Minister van de nieuwe economie.

Op tafel slaan
In haar studie en werkveld komt ze regelmatig in aanraking met mensen uit de uiterste hoeken van de samenleving. “Dat veroorzaakt vaak schuring. Ook krijg ik hierdoor soms te maken met stigma’s en vooroordelen. Veel mensen raken daarvan ontdaan. Ik heb geleerd het ongemak vast te pakken en zo nodig met woorden op tafel te slaan om de ernst te benoemen.”

Hoofddoek
Riiziane ervaart persoonlijk discriminatie in de samenleving. “Vanaf mijn 18e ben ik een hoofddoek gaan dragen. Ik merkte direct een groot verschil. Ik ben een keer na afloop van een debat op straat bespuugd. Discriminatie gaat ook over sociale veiligheid. Als persoon van kleur maak je altijd een risico-inschatting wat wel of niet veilig is.”

Papieren werkelijkheid
Gelijkwaardigheid in Nederland is volgens Riiziane dan ook “een papieren werkelijkheid”. “Voor sommige groepen is het heel moeilijk om een baan of stage te vinden.” Ondanks het onrecht in onze maatschappij, is Riiziane positief ingesteld. “Uit negativiteit bloeit niets. Binnen het bestaande systeem wil ik werken aan inclusiviteit.”

Gratis huiswerkbegeleiding
In 2018 richtte Riiziane een lokale, politieke partij op. "Als studentenpartij namen we deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. We hebben geen zetel gewonnen, maar ongeveer 70 procent van onze ideeën is uiteindelijk overgenomen door de politiek, zoals gratis huiswerkbegeleiding in de bibliotheek."

Trots
Tijdens het Black Lives Matter protest dit jaar op het Malieveld mocht Riiziane de key note speech voor 3000 protestgangers houden. “Dat is naast mijn erkenning van de ECHO Award mijn grootste trots. ”In de toekomst ziet Riiziane een politieke carrière wel zitten. “Maar het is voor mij belangrijk dat een partij aansluit op mijn rechtvaardigheidskompas.”

In de kou
Het begint in ieder geval al goed als kandidaat Minister van de Nieuwe Economie. “Er zitten mensen letterlijk in de kou, omdat ze de energierekening niet kunnen betalen. Helaas zien we een sterke feminisering van dit probleem; er is een oververtegenwoordiging van alleenstaande, oudere vrouwen.”

Vreugdesprongetje
Naast de eeuwige roem mag Riiziane volgend jaar een volledig verzorgde summercourse volgen aan de University of California Los Angeles (UCLA) in de Verenigde Staten. “Die universiteit had ik al op het oog. Ik heb gisterenavond een klein vreugdesprongetje gemaakt.”