‘Beetje klooien met printplaat’ leidt tot innovatie

Hij heeft er lol in, Gijs van Aken (22), student Elektrotechniek aan De Haagse. Tijdens zijn stage in het derde jaar werkt hij aan een applicatie die gekoppeld wordt aan een oplaadstation voor telefoons en powerbanks. Een oplaadstation op zonnecellen en batterijen, want het project richt de pijlen op gebieden waar geen elektriciteitsnet is. De app moet ervoor zorgen dat de eigenaar van het oplaadpunt, meestal een kleine ondernemer, precies weet hoeveel stroom er aan wie is geleverd. Op die manier kan hij of zij nauwkeurig factureren en de investering terugverdienen. En daar heeft iedereen iets aan, want hoe meer oplaadpunten, hoe meer bewoners van afgelegen gebieden in bijvoorbeeld Afrika thuis over stroom kunnen beschikken.

pmw_20201211_Gijs_v_Aken(1)

In Delft werken aan internationaal project

Zo’n oplaadpunt dat zijn stroom uit een zonnepaneel haalt, is niet nieuw. Een app die het stroomverbruik monitort is dat wel. Voorlopig zit Gijs bij een startup op de campus van de TU Delft dan ook een beetje te klooien met een printplaat. Dat gaat niet altijd meteen goed, dus soms moet er een component vervangen worden of wat gesoldeerd worden. “Maar als het uiteindelijk lukt, is het altijd leuk”, aldus Gijs. Hij zorgt ook voor de programmering van de microcontroller, een klein computertje op de printplaat. Zo krijgt de app uiteindelijk de data die nodig zijn.

Elektriciteitsnet op gelijkspanning

De stageopdracht van Gijs hoort bij het ‘rural electrification project’, een project dat veelomvattend is en als doel heeft aan te tonen dat opbouw van een elektriciteitsnet op gelijkspanning (ook wel DC Microgrids genoemd) op grote schaal kan werken. Voor wie het niet weet: ons elektriciteitsnet in Nederland is op wisselspanning (AC). Indertijd een logische keuze. Willen wij hier de energie uit zonnepanelen en batterijen (DC) bruikbaar maken, dan zijn er dus altijd componenten nodig die de conversie naar AC regelen. Op plaatsen waar je bij nul begint met de opbouw van een net kun je dan ook beter voor gelijkspanning kiezen. Wel zo snel, efficiënt en goedkoop.

De diepte in

De printplaat waar Gijs mee werkt, was er al. Daarmee had hij een voorsprong op stagiairs die eerst een printplaat gaan maken, wat op zich ook een leuk en leerzaam proces is. Gijs kon meteen aan de slag met de functionaliteit van de printplaat en met het programmeren. Iets meer de details dus. Over die printplaat wordt trouwens nog volop nagedacht. Gijs: “Het zal nooit af zijn. Het is onderdeel van een ontwikkeling die alle kanten op kan gaan, omdat de microcontroller ook alles kan.”

Alles leren over USB-C

Dat er bij DC Opportunities, de stageplek van Gijs, veel kennis en veel handige apparatuur voorhanden is, maakt dat Gijs snel bijleert. Hij heeft zo’n 15 collega’s en er is altijd wel iemand die hem even kan helpen. Hij zit nu in week 6 van zijn stage en heeft nog 5 weken te gaan. Wat hij vooral leuk vindt aan de opdracht is dat hij te maken heeft met een printplaat met USB-C-poorten, het type USB dat de standaard gaat worden en bijvoorbeeld snelladen mogelijk maakt. Kunnen ontdekken wat je allemaal met USB-C kunt doen, maakt de stage voor Gijs extra leuk.

Werken bij startup een aanrader

Gijs zit in zijn derde jaar en weet inmiddels dat hij alles met energie interessant vindt, van opwekking tot gebruik. Hij zal waarschijnlijk uitkomen bij energiedistributie of een bedrijf dat iets doet met netbeheer. Werken bij een startup kan Gijs iedereen aanraden: “Kijk bijvoorbeeld bij YES!Delft. Je krijgt bij een startup goed zicht op de andere kant van het verhaal en wat er mogelijk is, ook het businessgedeelte. Het is ook wel hard werken, er moet veel gedaan worden in korte tijd, maar je bent altijd bezig met iets wat relevant en modern is, waardoor je ontwikkelingen mee kunt maken.”