Student Haagse helpt ouderen met Onderwijsprijs

Veel ouderen zijn in deze coronatijden, helemaal met de feestdagen, eenzaam. Student Sughra Hussain won de Haagse Onderwijsprijs en besteedde het prijzengeld aan een vitaliseringsproject voor ouderen. “Juist nu met de harde lockdown is het belangrijk dat je in ieder geval elkaar hebt.”

Ouderen

“Mijn oma zit in een verpleeghuis. Ik weet hoe zij zich voelt; ze is erg eenzaam. Het is voor mij moeilijk om in contact te komen met haar, omdat ze niet met een smartphone of tablet overweg kan”, vertelt de vierdejaarsstudent Finance & Control aan de Haagse Hogeschool.

Van haar stoel

Toen Sughra op 10 september de Haagse Onderwijsprijs won, viel ze bijna van haar stoel. Ze maakte tijdens haar stage bij Unicef een dashboard dat nu wereldwijd wordt gebruikt. “Ik ben heel erg bescheiden en had niet verwacht dat zo’n klein project zo groot uit zou pakken.” Sughra mocht afgelopen september de prijs in ontvangst nemen uit handen van de wethouder van Onderwijs, Hilbert Bredemeijer: een cheque ter waarde van 5.000 euro

Online bingo

Samen met de opleidingsmanager van de opleiding Finance & Control, Philippe van Puymbroeck, bedacht Sughra de beste besteding voor de prijs. Het buurthuis Mandelaplein in Den Haag, waar Sughra al drie jaar vrijwilliger is, organiseert veel online activiteiten voor ouderen. “We hebben een complete filmstudio opgezet waar we via een livestream op Zoom samen koekjes bakken, online bingo spelen en muziek maken”, vertelt directeur Marije Talstra. Het digitaliserings- en vitaliseringsproject, waar het buurthuis al subsidie voor kreeg van de gemeente Den Haag, kon nog wel wat steun gebruiken.

Feestdagen

Veel ouderen hebben thuis namelijk geen laptop of iPad. Het prijzengeld besteedt Sughra dan ook aan de aanschaf van deze devices. Bijkomend voordeel: de ouderen kunnen tijdens de feestdagen online in contact komen met familie en vrienden.

Geen twijfel

Dat het geld goed is besteed, daar bestaat volgens Marije geen twijfel over. “Ouderen zitten thuis. We horen verhalen dat familie maar een keer in de week een uurtje langskomt. Het buurthuis vervult een belangrijke sociale rol in het leven van onze ouderen. Dit project helpt enorm tegen eenzaamheid.”

Een stapje beter

Studenten van de opleiding Finance & Control aan De Haagse helpen de ouderen met uitleg en digitale workshops. Dat doen zij in het kader van de leerlijn Personal en Professional Leadership. In hun derde jaar krijgen ze 40 uur om te besteden aan extra-curriculaire activiteiten. “De ambitie van ons als Haagse Hogeschool is om wereldburgers op te leiden die niet alleen hun eigen materie enorm goed beheersen, maar die ook de wereld een stapje beter willen maken”, aldus Philippe van Puymbroek, opleidingsmanager Finance& Control aan de Haagse Hogeschool.

Kerstgedachte

Kerst is een tijd waarin we er voor elkaar zijn. Sughra: “Ik voel een soort rust als ik iemand help. Het geeft mij een goed gevoel. Juist nu is het belangrijk dat je in ieder geval elkaar hebt.” En dat beaamt wethouder Onderwijs Hilbert Bredemeijer: “Corona raakt ons allemaal, maar vooral onze ouderen. Die hebben extra hulp nodig bij de veranderende wereld. Dit initiatief helpt deze mensen een handje. Alleen samen kunnen we het aan. Hartstikke goede actie van Sughra dus!”