Mensen iets nieuws laten beleven

Drones zijn al niet meer zo bijzonder maar een drone met vleugels is dat wel. Remco Stam, student Mechatronica, werkt er tijdens zijn stage bij een Delftse startup aan. Dit type drone is niet alleen veiliger voor mensen maar ook nog eens leuk om te zien. Sta je tijdens een concert of festival opeens te kijken naar vliegende robotvogels die een choreografie uitvoeren.

Remco Stam

Zelfstandig vliegende drone

Remco loopt stage bij het bedrijf Flapper Drones, een startup die drones met vleugels in plaats van propellers ontwikkelt. De stage-opdracht van Remco is gefocust op het autonoom laten vliegen van de drones. Hij werkt aan een opensource-positioneringssysteem dat op de Flapper Drone komt te zitten. Zo is er geen piloot meer nodig om de bewegingen van de drone te sturen. Op een werkdag schrijft Remco aan de software en voert hij testen uit. Aan de hand van zijn testresultaten voert hij verbeteringen door of gaat hij verder met het volgende onderdeel.

Gemoedelijke sfeer

Ondanks corona kan Remco veilig op locatie werken. Hij is er blij om. Remco: “Zo is het makkelijker om de drones fysiek te testen en zie ik mijn collega’s ook nog eens.” Hij werkt niet alleen heel direct aan zijn opdracht, maar neemt ook deel aan teamoverleggen en deelt zijn kennis en ervaring om het jonge bedrijf verder te helpen. Flapper Drones is gevestigd zijn in de Aerospace Innovation Hub van de TU Delft. Door al die startups is de sfeer daar gemoedelijk. Het bedrijf zelf is ook niet zo groot, dus het contact onderling is laagdrempelig. Remco: “Het is gezellig en het voelt erg vertrouwd”.

Trots op zijn werk

Remco is nu al trots op wat hij in die paar weken gedaan heeft. “Het is heel motiverend om mijn werk in beweging te zien, en ik denk dat ik nog trotser op mezelf ga zijn als het project helemaal klaar is, als alles werkt. Aan het einde van mijn stage lever ik een Flapper Drone op die zelfstandig vliegt op basis van een positioneringssysteem dat ik geïntegreerd heb!” Hij is van plan dan een demonstratie te geven. Ook levert hij een rapport op met zijn ontwerpen en testresultaten. Dat kan het bedrijf dan gebruiken om te beoordelen of ze het systeem meteen inzetten of eerst nog doorontwikkelen.

Ideeën in de praktijk zien werken

Dat hij met deze stage ervaring in de echte wereld opdoet, daar gaat het Remco om. “Ik vind het heel leuk om met nieuwe ontwikkelingen bezig te zijn en daar een aandeel in te hebben. Het mooie van de stage maar ook van de opleiding Mechatronica in het algemeen is dat ik mijn ideeën uiteindelijk in de praktijk zal zien werken.”

Startup helpen ontwikkelen

Gaandeweg krijgt Remco ook mee wat er allemaal komt kijken bij het opstarten van een eigen bedrijf in de techniek. Hij heeft zelfs het idee dat hij significant bijdraagt van de ontwikkeling van het bedrijf: “Het geeft veel voldoening om te zien dat het bedrijf vertrouwen heeft in mijn capaciteiten om een goed project op te leveren”. En omdat het systeem van een opensource-platform komt, profiteert de hele drone community van alle kennis die Remco opdoet tijdens zijn stage.

Mensen iets nieuws laten beleven

Remco denkt dat er voor hem wel een toekomst zit in de techniek die toegepast wordt in de entertainmentindustrie. Enthousiast besluit hij: “Het lijkt me heel leuk om mensen iets nieuws te laten beleven en een blijvende herinnering achter te laten. Dat ze zich van een dagje pretpark niet alleen de achtbaan herinneren maar ook die rondvliegende elf. Ik denk dat ik me met toekomstige stages toch ook wel op andere sectoren ga oriënteren, maar op dit moment spreekt dit me het meeste aan.”

Lees meer over de opleiding Mechatronica op De Haagse Hogeschool