Batterijen optimaal gebruikt dankzij hardware Jeffrey

Bij sensoren die langdurig zelfstandig moeten werken, worden de batterijen vaak voortijdig vervangen. Zo voorkom je immers een onderbreking in de metingen. Student Elektrotechniek Jeffrey Gorissen ontwikkelt tijdens zijn stage een apparaatje dat bijhoudt hoeveel energie de batterij al geleverd heeft. Dan kan de batterij tot het eind gebruikt worden. Wel zo fijn voor het milieu.

JeffreyGorissen(134)_foto Paul Witte

Foto: Paul Witte

Iets tastbaars opleveren

Jeffrey zocht voor zijn stage van elf weken een stageplek en merkte dat dat vanwege corona lastig was. Gelukkig kon hij op de valreep terecht bij Leiderdorp Instruments. En de opdracht was helemaal in zijn straatje. Jeffrey: “Tijdens mijn vorige stage werkte ik aan een onderzoeksopdracht en nu lever ik over een paar weken een echt product op: een Battery Monitoring System. Ik maak een stuk hardware dat de elektrische lading, de coulombs, van een batterij telt. Het streven is om tot 5 procent nauwkeurig te kunnen zien hoeveel energie de batterij nog bevat.”

Eerst onderzoek gedaan

Voordat het product klaar is, moet Jeffrey nog wel even aan de bak. Zijn product zal in eerste instantie gebruikt worden voor producten die gebruikt worden bij het meten van grondwaterstanden in een bouwput. Jeffrey is dus maar eens begonnen om die producten en de batterijen die erin zitten grondig te bestuderen. Ook heeft hij online onderzoek gedaan naar de werking van Battery Monitoring Systems en Coulomb Counters. Een door hem bedachte validatiemethode was het eerste resultaat dat hij heeft opgeleverd.

Schakelingen, een printplaat en microchips

In de ontwerpfase bouwt hij zijn schakelingen op proef op een breadboard. Is de schakeling naar wens, dan soldeert Jeffrey de componenten op een printplaat. Ook zal hij firmware voor de microchips schrijven. Zo is communicatie met de printplaat mogelijk en kan de status van de batterij uitgelezen worden. De volgende stap is die van het testen. Dan komt die validatiemethode goed van pas. Werkt het product nog niet helemaal naar behoren, dan zal Jeffrey iets aan moeten passen.

Gewerkt aan soldeerskills

Op sommige vlakken had Jeffrey in het bijzonder iets te leren: “Mijn soldeerskills waren bij aanvang op zijn zachtst gezegd nogal achterstallig”. Fijn dus dat een behulpzame collega van de afdeling Productie hem een lesje smd-solderen wilde geven. Ook op zijn eigen afdeling, Research & Development, zijn de vier collega’s altijd bereid hem te helpen. Dat maakt Jeffrey’s stage nu al geslaagd: “Ik leer erg veel en loop zelden lang vast op iets. Ik weet nu bijvoorbeeld ook hoe ik effectief met een digitale scope data kan uitlezen”, aldus Jeffrey.

Bijdragen aan een beter klimaat

Het ziet ernaar uit dat vooral de eigen klanten gaan profiteren van het werk van Jeffrey. Zijn Battery Monitoring System zal aan honderden sensoren toegevoegd worden, wat al een enorme bezuiniging op batterijen inhoudt. Hoewel hij het product voor Leiderdorp Instruments ontwikkelt, is het in principe geschikt voor allerlei producten met een soortgelijk stroomverbruik. Jeffrey is trots op het resultaat: “Bedrijven besparen geld en ik draag mijn steentje bij aan een beter klimaat”.

Liever geen negen-tot-vijf-baan

Eenmaal afgestudeerd wil Jeffrey bij Defensie aan de slag als officier elektrotechniek. Hij houdt wel van een uitdaging en helpt daarnaast graag mensen. Jeffrey: “Ik zie mijzelf ook niet het negen-tot-vijf-kantoorleven leiden. Ik denk dat Defensie de perfecte werkgever voor mij is.”

Lees meer over de opleiding Elektrotechniek (voltijd) op De Haagse Hogeschool

Lees meer over de opleiding Elektrotechniek (duaal) op De Haagse Hogeschool