Bijbaantje in de energietransitie

“Het moet voor studenten net zo normaal worden om iets bij te verdienen in de energietransitie als om vakken te vullen bij de Appie.” Ambitieus kun je ze gerust noemen, Joey van Loo en Liam Rozing, twee studenten die in de afstudeerfase van de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling zitten. Een paar jaar geleden begonnen de huisgenoten met de podcast Klimaatnerds. Die maakte later plaats voor een eigen bedrijf en dat is waar ze mee verder willen: zorgen dat al die studenten die iets met duurzaamheid willen hun steentje kunnen bijdragen, op oproepbasis en in heel Nederland. Groot dromen is volgens Joey het geheim. “Naar je plafond toewerken en niet bang zijn daardoorheen te breken. Dan weer iets nieuws uitproberen. Zo kom je vanzelf bij iets wat bij je past en wat werkt.”

Climate management studenten

Klein publiek voor interessant verhaal

Het idee voor de podcast ontstond tijdens een lezing in Pakhuis de Zwijger. Joey en Liam vonden het zonde dat een superinteressant verhaal over een kleinschalige gebiedsontwikkeling in Amsterdam zo’n klein publiek trok. Via een podcast over allerlei soortgelijke initiatieven dachten ze meer leeftijdsgenoten te bereiken. Ook wilden ze uitvinden of hun betweterigheid op het gebied van duurzaamheid terecht was. De naam Klimaatnerds was een idee van Joey. Hij licht toe: “Klimaat is een heftig onderwerp maar dat hoeft niet te betekenen dat het niet luchtig besproken kan worden. Dat wilden we met de naam duidelijk maken.”

Achttien podcasts opgenomen

In totaal namen ze achttien afleveringen op. Liam: “We begonnen met de toenmalige directeur van De Haagse Hogeschool en eindigden met de klimaatgezant van Nederland.” Een leerzaam traject was het. Ze waren zonder voorbereiding begonnen en deden bij de eerste vijf podcasts telkens iets anders onhandigs. Binnen het budget dat ze hadden, werd het steeds professioneler. Uiteindelijk werkten ze er zelfs met een team van vijf aan. Het aantal kijkers liep desondanks terug. Joey: “Het bleef hangen op een stuk of vijftig, dus we vroegen ons af of we ons doel nog wel bereikten.”

Klimaatnerds werd Klimaatnerds vof

Tijd voor een volgende stap dus, want de ambities waren onverminderd groot. Het idee voor een tussenjaar lag er al toen ze in juni 2019 benaderd werden door een adviesbureau waar ze tijdens een project in de opleiding al eens voor gewerkt hadden. Voor een klus in Den Haag waren op korte termijn handjes nodig. Joey, Liam brachten met nóg een huisgenoot (David) een bezoekje aan de Kamer van Koophandel en gingen verder als Klimaatnerds vof. Met een groep gemotiveerde medestudenten deden ze een jaar lang allerlei klussen voor de gemeente Den Haag en Duurzaam Den Haag. Zo gaven ze op een nieuwe manier invulling aan hun duurzame ambitie en maakten ze gevoelsmatig net wat meer impact. 

Van lokaal naar landelijk

Wel bleven ze zich afvragen of ze, als twee studenten, door de opdrachtgever als serieuze gesprekspartner werden gezien of toch vooral als een bedrijfje dat werkstudenten leverde. Steeds vaker brainstormden de huisgenoten over het idee om landelijk te gaan opereren. Een afspraak met Ferdi Licher, directeur Bouwen en Energie bij Binnenlandse Zaken, resulteerde in een overleg bij Urgenda, de stichting die de overheid helpt om de CO2-doelstelling te halen. Met een 50puntenplan, zo bleek. Vijftig kleine bewustzijnsacties vergelijkbaar met dat wat onze Klimaatnerds in Den Haag al had gedaan.

IJzersterk plan

Urgenda-initiatiefnemer Marjan Minnesma nodigde de twee uit om met een plan voor een landelijke aanpak te komen. Dat lieten ze zich geen twee keer zeggen. Liam: “Een ijzersterk plan hadden we. We zouden in zestien steden met die maatregelen aan de slag gaan en tegelijkertijd werken aan een houvast voor die gemeentes om op langere termijn gebruik te kunnen maken van studenten die iets willen bijdragen aan duurzaamheid.”

Eerste hap net genomen

Het plan werd enthousiast ontvangen bij Urgenda. Joey: “Marjan vond het een topplan. We hadden het al over het belang van kennisuitwisseling en over een datadepartement. Het bord stond op tafel, we hadden het bestek al gekregen en namen net de eerste hap. Toen legde corona Nederland stil en werd de vork uit onze hand geslagen.” Het hele 50puntenplan ging van tafel en in plaats daarvan besloot de overheid om twee kolencentrales te sluiten en zo evenveel CO2 te compenseren.

Je kunt overal aan de slag

De komende tijd richten Joey en Liam zich op het afronden van hun studie. Liam: “Als je Ruimtelijke Ontwikkeling studeert, met duurzaamheid bezig bent en energietransitie snapt, dan zit je in de luxepositie dat je overal aan de slag kunt. Ik zeg nu tegen bedrijven die me bij zich willen houden dat Klimaatnerds op één staat. Ik wil na mijn afstuderen uitzoeken wat het perspectief is en een businessplan schrijven. Niet om rijk te worden, eerder om iets toe te voegen. Ik zou ook op de bank kunnen gaan liggen en gamen maar dit gaat over de toekomst van ons allemaal. Ik vind het belangrijk dat we die rooskleurig invullen.” 

Studenten perfect voor communicatiestuk energietransitie

Ze geloven er allebei nog steeds in dat studenten iets kunnen betekenen in die grote opgave die er binnen duurzaamheid ligt. Liam: “Als Nederland straks van het aardgas af moet, zijn er mensen nodig die eerst eens bij de bewoners op de koffie gaan om na te gaan wat er speelt in de wijk. Voor dat hele communicatiestuk kunnen prima studenten ingezet worden. Die zijn flexibel, leergierig en goedkoper dan adviseurs. Je zou hen later zelfs kunnen inzetten als ambassadeurs in diezelfde wijken. Dan heb je jonge mensen die vanaf het begin betrokken zijn geweest en snappen waar het over gaat.”

Movement voor bewuste studenten

Tot nu toe hebben ze gewerkt met studenten Ruimtelijke Ontwikkeling die zo aan en klus konden beginnen. Als ze naar een landelijk plan gaan, komt er natuurlijk een training. Studenten van welke opleiding dan ook moeten mee kunnen doen. Joey ziet het helemaal voor zich: “Klimaatnerds kan de boot trekken en voor structuur zorgen. Wij gaan in conclaaf met scholen en partijen als Urgenda. Het moet een movement worden van jongeren die iets met duurzaamheid willen.”

Meer weten over Klimaatnerds? Bekijk hun podcasts via Youtube of Spotify of volg hen via klimaatnerds.nl of via LinkedIn of Instagram.

Meer weten over de opleiding? Lees meer over de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling op De Haagse Hogeschool.